Култура

У фокусу дилеме и изазови
жене у савременом свијету

Љубитељи позоришта данас су имали прилику да у Дервенти погледају представу у чијем је фокусу живот жене у данашњем друштву под називом „Друга срећа“, у извођењу чланова Драмске сцене СПКД „Просвјета“ из Прњавора.

Ријеч је о драми са елементима комедије која је настајала у вријеме короне, а прати живот конобарице Мире, њену свакодневицу и размишљања. Како је истакао текстописац и режисер овог комада Синиша Тешановић ово је још један комад који се бави реалном и актуелном темом.

– Ова представа је настала из процеса у којем су учествовале три глумице које су требале да отјелотворе по три лика које смо стављали у различите ситуације и које су имале потпуно различите карактеристике. На основу тих глумачких вјежби и игара, написао сам текст, али смо задржали двоје глумаца тумаче два лика. Тиме смо хтјели да покажемо да један глумац у истој представи може играти више ликова ако се то добро распореди, али је за њих двоје, Весну Врховац и Жарка Аничића у овој представи, ово засигурно један велики глумачки изазов– објаснио је Тешановић додавши да и сам наслов представе носи одређену симболику.  

– Сам назив „Друга срећа“, а притом се на плакату губи слово „Р“ тако да је ријеч и о „Дугој срећи“, носи симболичну поруку да ми као људи увијек тежимо за неком другом срећом, нечим што је туђе и мислимо да је нечији живот бољи од нашег тренутног. На самом крају представе, свакако, главни лик Мира, има своју исповијест и тада открива трагедију жене у нашем друштву, што и јесте главна поука представе – казао је Тешановић.

Представа је пред публиком одиграна у дому Хрватског културног центра „Напредак“, а у сарадњи са Народном библиотеком „Бранко Радичевић“.

Related posts

Природа, Укрина и њени феномени
и овог љета красиће сликарска платна

Derventski List

„ЉЕТНА АРТ СЦЕНА“ СПУСТИЛА ЗАВЈЕСУ

admin

Ноте класичне музике
испуниле прољећно вече

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još