ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Цијена папрена, али купаца не мањка

Иако је цијена јагода папрена и креће се од седам до осам марака за килограм, дервентски произвођачи јагода биљеже родну годину али и успјешан пласман овог воћа.

У маркетима, али и на пијаци, сезону овог сласног воћа, карактерише богата понуда, а сладокусци могу да бирају између рода дервентских произвођача, али и из јужнијих крајева Српске.

Весна Ђукић из Календероваца уз поврће, узгаја и јагоде и то неколико година уназад и за сада има око 500 садница. Она каже да највише јагода прода комшијама, али се нада да ће јој се ускоро указати и могућност да род продаје на велико.

– Немам толико садница да бих могла да уговарам продају на велико, а опет јагоде су издашне и понекад, у јеку сазријевања, не успијем све продати комшијама, па одређена количина нажалост пропадне. То су велике количине да бих могла све употријебити за пекмез или слатко – испричала је Ђукићева додајући да она јагоде не третира никаквим хемикалијама, нити додатним ђубривом, али и да узгој јагоде изискују много времена и труда.

– Потребно је редовно обилазити саднице и чупати „бркове“ те редовно рашчупавати траву око садница, јер у супротном род неће бити издашан – додала је она.

Јово Рељић има око хиљаду садница, а како већ биљежи позитивне резултате када је ријеч о финансијској конструкцији, за наредну годину планира да удупла производњу.

– Све саднице су у пластеницима. Родом сам задовољан, иако тек за неколико дана очекујем да приспије већа количина. За сада, све продајем на пијаци, међутим, имам договор и са неким маркетима за пласман овог воћа када буде имало пун род – тврди Рељић и додаје да је кључ за здрав и сочан производ стајско ђубриво, никако хемијска средства и пестициди.

Мјесечарке

На нашем подручју најбољи род имају јагоде мјесечарке или сталнорађајуће јагоде које рађају од средине маја, па све до првих јесењих мразева, а саднице ових јагода на пијаци коштају марку.

Related posts

Храм и звоник од
данас красе крстови

Derventski List

ПРИРЕДБАМА СЕ ЗАХВАЛИЛИ СВЕТОМ САВИ (ФОТО)

admin

Екипа дервентске Полицијске
станице била дио празничног турнира

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još