Друштво

Црква сваким даном
добија нове обрисе

Након што је прољетос прекривена, црква Вазнесења Господњег у Великој Сочаници, добија и нову фасаду, али и унутрашњост, а обнова сваким даном напредује захваљујући прилозима бројних донатора.

Реконструкција храма чија изградња је почела 1922. године, а завршена 12 година касније, почела је средином фебруара и изводи се у фазама. Завршетак првог дијела обнове цркве, коју је 1936. године освештао тадашњи митрополит дабробосански Нектарије, планиран је крајем октобра.

– Прва етапа радова обухвата изградњу новог крова и санацију куполе, што је завршено. Мајстори сада обнављају зидове, а постављена је и нова столарија. Биће уређена и галерија у храму и степенице, а преостало је и да се постави фасада, обраде темељи и стаза око цркве – рекао је предсједник Грађевинског одбора Драгислав Зарић додавши да је до сада прикупљено око 200.000 марака за радове, а да је за завршетак прве фазе поребно још готово 25.000 КМ.

– Захваљујући бројним донаторима, институцијама, привредницима и вјерницима сочанички храм у новом сјају обављаће своју улогу окупљања вјерног народа – додао је Зарић.

Задовољство током радова, те подршком донатора, истакао је и свештеник Славољуб Тривић.

– Број оних који су на било који начин до сада помогли реконструкцију цркве достигао је 529. Хвала свима, а ми настављамо са радовима. Обнова је почела у фебруару, а Богу хвала, види се шта смо све урадили – рекао је Тривић додавши да радује да је међу донаторима и велики број оних који су у храму крштени или вјенчани или их за ову цркву вежу нека друга лијепа сјећања.

– Помоћ за обнову стигла је и из разних дијелова БиХ, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Њемачке и САД-а – рекао је Тривић. 

Даљи ток радова обухватиће увођење гријања, као и осликавање унутрашњости цркве, а у посљедњој фази обнове биће уређено двориште.

Помоћни објекат

Упоредо са радовима на храму, гради се и помоћни објекат намијењен за окупљања вјерника и паљење свијећа.

Related posts

Дервента – примјер добре праксе бриге о дјеци са интелектуалним сметњама (ВИДЕО)

admin

Матурском забавом крунисали основно образовање

Derventski List

Школа у Осињи добила видео – надзор

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još