Друштво

Чувањем ћирилице српски
народ чува и свој идентитет

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” из Дервенте вечерас је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ додјелило награде побједницима конкурса за избор најљепшег ћириличног рукописа за ову годину, а на који је пристигло 115 радова.
Предсједник “Просвјете“ Далибор Ђекић истакао задовољство одзивом на конкурс с обзиром да живимо у ери дигитализације и да се све мање пише.

-На овом конкурсу примијетили смо да млађи основци до петог разреда, боље, љепше и тачније пишу него старији ученици. Сматрам да би се барем у основној школи требало више водити рачуна о писању и правопису – казао је Ђекић док је потпредсједик „Просвјете“ Милорад Ђурђевић нагласио је да је лијепу традицију избора најљепших рукописа ћириличног писма у Републици Српској прва започела „Просвјета“ из Дервенте, на шта је јако поносан.

У категорији млађих основаца прво мјесто, односно „златно перо“ заслужио је рукопис Елене Јутрић, ученице другог разреда дервентске ОШ „19. април“, а „сребрно перо“ припало је ученику четвртог разреда ОШ „Никола Тесла“ Данилу Ратковцу. Треће мјесто заслужио је рукопис Ање Аџић, ученице петог разреда ОШ „Никола Тесла“. Поред награђених, похваљени су и радови ученика Уроша Ковачевића из Власенице и Катарине Пијетловић из Дервенте.
Међу старијим основцима „златно перо“ заслужио је рукопис Софије Ковачевић, ученице шестог разреда из Власенице, „сребрно перо“ освојила је Сара Дубајић, ученица деветог разреда ОШ „Никола Тесла“, а „бронзано перо“ ученица деветог разреда из Власенице Нађа Ковачевић. Такође, похваљен је и рад Викторија Гавриловића из Хан Пијеска.
Побједник у категорији средњошколаца је рукопис Таре Ђураш, ученице другог разреда прњаворске гимназије.

-Његујући ћирилицу ми његујемо и језик наших предака. Жеља да са другима подијелим своју мисао ме је инспирисала да се пријавим на конкурс, а иначе пишем ћирилицом. Рад који сам послала писала сам два дана – казала је Ђурашева која се први пут пријавила на конкурс у Дервенти, али је учествовала на другим конкурсима, гдје је освајала прва и друга мјеста.
Ученица првог разреда гиманзије Андреја Голубовић из Источног Сарајева освојила је друго мјесто, а за ћирилицу истиче да је најљепше писмо.
-Доста сам се трудила ове године, вјежбала сам, а прошле године сам освојила треће мјесто – казала је Голубовићева истакавши да често пише ћирилицом.
„Бронзано перо“ за треће мјесто освојио је рад Анђеле Самарџије, ученице другог разреда Стручне и техничке школе.
У категорији осталих грађана „златним пером“ награђен је рукопис Драгане Батинић из Хан Пијеска, „сребрним пером“ рад Дервенћанке Гордане Савић, а „бронзаним пером“ рукопис Сњежане Перић из Осиње.
Вече је употпунило предавање проф. др Душка Певуље о теми „Савременост Вука Караџића и његових идеја“.
-Познато је да ове године обиљежавамо двоструки јубилеј нашег највећег филолога, утемељивача нашег језика и реформатора писма. Један јубилеј је 210 година од када се појавила његова прва књига 1810. године „Maла простонародна славеносербска пјеснарица“, а други је 160 година од његове смрти – казао је Певуља наводећи да је важно све што је Караџић урадио за српски језик или што је изрекао за српски језик, или остало записано у његовим књигама.

-То је све актуелно и данас, није изгубило на важности, снази и истини. Нажалост, од године Вукове смрти, а практично и од половине 19. вијека, напади на српски језик, преко тога и на српски национални идентитет, а најдиректније на српски народ не престају, а интензивирани су крајем 20. вијека и актуелни су у нашем времену. Да бисмо бранили ту истину о српском језику морамо да се вратимо Вуку Караџићу – казао је Певуља.

Програм је увеличао и наступ ученице четвртог разреда Музичке школе ОШ “Никола Тесла“ Ање Станивуковић на гитари и чланова хора СПКД “Просвјета“ Дервента.
Пристигле радове оцјењивала је комисија у саставу дипл. сликар Вујадин Малешевић, проф. српског језика и књижевности Душица Станковић Ђукић, сликар Зденко Бећаревић, књижевник Милорад Ђурђевић, ђакон Драган Милојевић и протојереј – ставрофор Далибор Ђекић.

Related posts

Привилегија 30 година корачати стазом хуманости

admin

ПОДРШКА СУГРАЂАНА ВЈЕТАР У ЛЕЂА

admin

Анастасија Столић ученик генерације

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još