Друштво

Привилегија 30 година корачати стазом хуманости

Нема ништа љепше и привилегованије него да неком помогнете не очекујући да вам за пружену помоћ узврати и управо је та снага хуманости водиља Црвеног крста и моја лична водиља током свих 30 година дјеловања у овој организацији.

Казао је то секретар Градске организације Црвеног крста Дервента Радислав Кујунџић којем је поводом обиљежавања 30 година постојања и рада Црвеног крста Републике Српске на свечаној сједници организације прошле седмице на Палама уручено јубиларно признaње.

Кујунџић је од оснивања дервентског Црвеног крста активан члан, а од 1993. године обавља функцију секретара ове организације у нашем граду.

– Црвени крст Дервенте основан је у мају 1992. године, мало прије републичког Црвеног крста, а ја сам у структури градске организације од оснивања. Велику захвалност за свој ангажман и смјернице у раду дугујем Василију Бјелошевићу који ми је отворио врата организације – рекао је Кујунџић додавши да је управо преношење идеје хуманости оно на чему Црвени крст почива.

– Црвени крст не може напријед без људи, посебно младих, који преносе идеју хуманости, а који својим дјеловањем дају смисао организацији. То су људи који су на терену, волонтери, којих је данас 120 у Градској организацији Црвеног крста у Дервенти. Они указују на потребе људи, уручују помоћ и показују да је ова организација трајна адреса нераскидиве споне оних који желе да пруже помоћ и оних којима је та помоћ неопходна и зато је ово признање и њихово – казао је Кујунџић.

Значај постојања Црвеног крста, поред ратног периода када је за многе био једино уточиште, извор основних потрепштина за живот и сваке друге врсте помоћи, поново се истакао и у вријеме пандемије корона вируса.

– У нашем друштву Црвени крст је схваћен као „подјела брашна“ што вјероватно вуче коријене из рата, јер је тада постојала велика потреба за брашном, храном, али Црвени крст има бројне програме кроз које помаже грађанима. Прије свега, то је програм социјално – хуманитарне помоћи, програм добровољног давалаштва крви гдје се дервентска организација посебно истиче, програм Прве помоћи, односно обука за возаче и школске екипе и програм припреме и одговоре на катастрофе. Ту је и служба тражења, која је један од битних сегмената Црвеног крста која је мало препозната у друштву, а била је од изузетне важности када је било најтеже, у периоду од 1992. до 1995. године, као једини вид комуникације. Кроз службу тражења упућиване су поруке преко Међународног комитета које су долазиле до нас и слате су на адресе породица – рекао је Кујунџић.

Препознавање значаја Црвеног крста у оквиру заједнице увелико доприноси ширењу хуманости, додаје он.

– Највећи изазов за мене је од почетка био да сви око мене буду задовољни радом, не само мојим, него цијеле организације и да тај рад буде пропознат и подржан од стране наше локалне заједнице, сугађана и зато је веома важно да сви имају увид у наш рад и активности и наравно да се и сами укључе – рекао је Кујунџић.

Поред истакнутих чланова Црвеног крста, јубиларна признања поводом 30 година постојања ове организације у Републици Српској уручена су и представницима институција Српске, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједници Српске Жељки Цвијановић, министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу, министру трговине и туризма Сузани Гашић, Министарству унутрашњих послова Републике Српске, Међународном комитету Црвеног крста, Републичког управи цивилне заштите, Болници „Србија“ Источно Сарајево, Новинској агенцији РС и Радио-телевизији РС.

Сарадња

Секретар дервентског Црвеног крста казао је да ова организација има пуну подршку локалне управе, јавних установа и предузећа, цркве, али и приватног сектора.

– Осим наведених, захвалност дугујем и Дервентском листу који је од 1992. године раме уз раме са Црвеним крстом и који доприноси да сви наши апели, акције и активности стигну до суграђана – рекао је Радислав Кујунџић.

 

Related posts

Пјесмама и рецитацијама
славе људска права

Derventski List

„Весели стројеви“ радо виђени у двориштима

admin

Задужбина чува вјеру и сјећање на сина

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još