Друштво

Животни пут поплочан жеђу
за знањем и црквеном музиком

Црквена музика и певање, с којом сам имао контакт још од раног детињства и према којој гајим посебну љубав, била је искра која се распламсала и осветлила да моје животно усмерење буде богословија. Тај пут почео је са уписом у средњу школу, а из које, са поносом, могу да кажем сам научен посвећености, поштовању и љубави и жеђи за знањем. 

Ријечи су то матуранта Богословије Светог Саве у Београду Николаја Станића који се, осим одличним успјехом током пет година школовања у најстаријој београдској средњој школи, издвојио као најбољи ученик и по залагањима у соло пјевању, бесједништву, учешћу у академијама и глуми. Станић је по завршетку основне школе „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи одакле је понио титулу ученика генерације, опредијелио за наставак школовања у средњој богословској школи, иако, како је истакао, то раније није било средиште његовог интересовања.

–  Мој отац је православни свештеник и из породице сам православних Срба од којих су неки положили животе за свој идентитет и веру, тако да сам увек био васпитаван у духу православља. Као син свештеника одувек сам био вођен у храм, учествовао сам у богослужењима, и као и данас вера у Бога је била део мене, иако тада нисам имао опредељење да се бавим тим у смислу свој животног позива. Ипак, црквена музика је увек била моја велика љубав, певао сам и временом, негде пред крај основног школовања, почео да увиђам и да се више интересујем за богословију. Могу да кажем да је управо музика била пресудна – објаснио је Станић присјетивши се пријемног испита у Епархији зворничко – тузланској, одакле је, по благослову, отишао у Београд на даље школовање. 

– Школа је била јако тешка, нарочито прва година која је донела велики прелаз, из Осиње у Београд. Професори и предавачи су високо образовани, што ми је и дан данас јако фасцинантно, а посебан изазов је била дисциплина коју је донијела школа и интернатски систем – испричао је овај двадесетогодишњак. 

Знање и пријатељства која су му обогатила живот, нису једино што ће понијети из средње школе истакао је Станић, него и посебни професори и узори. 

– Богословија је посебна школа која те учи те поштовању старијих, оних који су учитељи и имају власт да уче, учи те да будеш присутан и део цркве. Свакако, то добрим делом одраде професори, преносе знање, али и остављају неизбрисив траг на животима нас ученика и усаде ту жеђ за знањем. На то још, ту су и велика имена светих људи и интелектуалаца који су прошли кроз нашу школу, који су спајали то нешто помало неспојиво и успели, што и нама оставља тежњу да радимо – рекао је Станић додавши да је посебан понос знати да ће и његово име бити уписано у историју школе, као свих великих српских имена. 

Као најбољем ученику а за крај средњошколског образовања, овом младићу повјерена је и част – да понесе крст на челу литије поводом празника и славе града Београда, Спасовдана. 

– Од малих ногу сам у цркви, непрестано сам присутан и знам како изгледају те литије, али за ову је био потребан неки начин припреме у смислу схватања колико је заиста важна. Сама литија је посебан догађај који је од старине присутан у цркви, а част да неко крене први у литији припадала је државним поглаварима, истакнутим личностима, тако да је засигурно, носити крст, иако се то сусреће код нас у богослужењу, велика част. Ово је један посебан догађај, јер је слава града Београда, велики празник, тако да је то била једна додатна одговорност – казао је Станић додавши да планира да настави школовање у Београду на Теолошком факултету, а касније се нада да ће да упише мастер студије у иностранству. 

Такмичења 

Поред одличног успјеха у Богословији Светог Саве, Станић је ученик трећег разреда Музичке школе „Мокрањац“ у Београду са главним предметом соло пјевање и инструмент клавир. Осим тога, нанизао и бројне успјехе на такмичењима и то двије прве награде на меморијалу „Душан Протић”, прву награду на 20. Међународном такмичењу соло певача „Лазар Јовановић” у Београду, прву награду на 11. такмичењу „Српска соло песма” у Младеновцу, прву награду на Међународном такмичењу младих соло певача „Вокална рапсодија” у Београду, а освојио је и прву награду на републичком такмичењу ученика музичких школа Србије у Београду, те прву награду на 67. фестивалу музичких школа Србије у Шапцу, те друго мјесто на такмичењу средњих школа Србије из беседништва „Славослов” у Смедереву.

– Такмичење у беседништву било је јако занимљиво искуство, пре свега јер није било уобичајено. Такмичење је трајало око пола године, а завршило је у мају када сам след успеха и проласка у наредне кругове, крунисао другим местом. Такође, укључио сам се и у хор, што верујем да је допринело мом успеху, а ту је увек била присутна и љубав према глуми. 

Од другог разреда основне школе па све до краја, био сам у драмској секцији у школи, а последње две године био сам члан Аматерског позориштва у Прњавору. Касније, у петој години средње, заједно са глумицом Наташом Тапушковић направио сам представу за славу школе, а коју смо одиграли у крипти храма Светог Саве. Та представа је била омаж знаменитим личностима које су биле ученици и професори наше школе. 

Related posts

ОШ „Никола Тесла“ поносна
на успјехе својих ђака

Derventski List

Старе здравствене књижице важе до краја 2022. године

admin

Дијабетес болест која узима маха

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još