ДруштвоРС-РЕГИЈА

Старе здравствене књижице важе до краја 2022. године

С обзиром да је близу 80 одсто осигураних лица преузело своју електронску картицу, тачније око 740.000, створили су се услови да се одреди рок важења старе здравствене књижице, а која ће се моћи употребљавати до краја ове године.

Из Фонда здравственог осигурања истакли су да осигураници који још нису преузели своју електронску картицу требало би да то учине до краја 2022. године.

– Ово је, између осталог, предвиђено и новим Правилником о утврђивању својства осигураног лица, матичној евиденцији и електронској здравственој картици који ступа на снагу 1. јуна ове године – кажу у фонду.

Наиме, фонд је и након позива осигураницима да преузимају своју електронску картицу оставио могућност да се упоредо користи и стара здравствена књижица, а све у циљу да се  избјегне нагли прелазак на ову новину, да би се оставило довољно времена за преузимање нове картице, те како би се осигураници на што једноставнији начин прилагодили новом  начину провјере статуса осигурања.

Подсјећамо, прве електронске картице уручене су још 2020. године, али је због пандемије процес подјеле е картица био успорен, те је од прошле године почела интензивнија подјела.

Такође, новим Правилником је предвиђено да електронске здравствене картице које се буду израђивале од 1. јуна ове године имају рок важења 10 година, умјесто садашњих пет година. Што се тиче електронских картица које су раније штампане, будући да нема техничких препрека, у случају да не буду оштећене, да није дошло до промјене личних података и сл.,  нема разлога да се и оне не користе и након рока важења који је на њима наведен.

Иначе, електронска картица служи да пацијент буде идентификован у Интегрисаном здравственом информационом систему (ИЗИС), да се на основу ње оствари приступ здравственом картону пацијента и на основу картице се провјерава статус осигураног лица. Такође, за разлику од старе здравствене књижице, електронске картице се не овјеравају. – Подсјећамо, у јавним здравственим установама у Српској имплементиран је ИЗИС који поред употребе електронске картице подразумијева и употребу електронског картона, е рецепта, е упутнице и другог – додали су из фонда.

Related posts

ТЕСТИРАЊЕ БУДУЋИХ ПРВАЧИЋА ПОЧЕТКОМ ЈУНА

admin

Спомен плоча чува успомене на погинуле прњаврочане

admin

Читањем одвели млађе другаре у свијет маште

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još