Новости

Обиљежавање Дана ВРС и Дана 27. бригаде данас

Парастосом погинулим борцима, полагањем вијенаца, те пригодним програмом данас ће бити обиљежена 32. годишњица од формирања Војске Републике Српске и 27. моторизоване бригаде.

– Оснивање Војске Републике Српске, прије 32 године је, уз одлуку о оснивању Републике Српске, једна од најважнијих одлука у новијој историји српског народа. Наравно, та одлука је изнуђена потребом да се Срби боре за опстанак на својим огњиштима и живот на просторима на којима су вјековима живјели наши преци. Наша Војска је неодвојиви дио бића цијелог српског народа и о њој ће се међу Србима у будућности говорити са пијететом и дужним поштовањем – саопштено је из Борачке организације.

Одлука о оснивању Војске Републике Српске донесена је 12. маја 1992. године, а само дан касније основана је 27. моторизована бригада, чије сједиште је било у Дервенти и коју су у највећој мјери попуњавали Дервенћани. Значајан дио припадника бригаде био је и из Прњавора и Брода, те из још десетак општина Републике Српске.

– Током четири ратне године, према јавно објављеним подацима, 438 бораца ове бригаде је погинуло у борби, 72 су настрадала у другим околностима, 13 је нестало, а око 2.000 је рањено. Бригада је одликована орденом Карађорђеве звијезде и дала немјерљив допринос ослобађању и очувању слободних територија – нагласили су из Борачке организације.

Поводом Дана Војске РС и 27. моторизоване бригаде у 10.30 часова испред централног Спомен – обиљежја биће служен помен и положени вијенци и цвијеће.

Related posts

Полицајци представили опрему коју користе

admin

ЖИВОТ И РАД У ДЕРВЕНТИ ТЕКУ УЗ ПОШТИВАЊЕ МЈЕРА

admin

ОПШТИНА ПРОШИРУЈЕ ЛИСТУ СТИПЕНДИСТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još