EкономијаИЗДВОЈЕНО

Četvrti robot za još
konkurentniju proizvodnju

Da je modernizacija proizvodnje jedan od glavnih faktora konkurentnosti odavno znaju u preduzeću „Metalac MBM“ zbog čega konstantno ulažu u nove tehnologije, pa je odnedavno sastavni dio proizvodnog procesa i OTC robot za zavarivanje.
Radio se o sofisticiranoj tehnologiji sa daleko većim mogućnostima u odnosu na prethodna tri robota koje je ova kompanija do sada koristila. Cilj nabavke robota vrijednog 280.000 maraka sa PDV-om, kako je objasnio direktor i vlasnik preduzeća Slobodan Golub, poboljšanje efikasnosti i produktivnosti proizvodnje.
– Kupovinu četvrtog robota finansirali smo vlastitim sredstvima. Bili smo konkurisali kod Međunarodne organizacije za uvođenje novih tehnologija kako bi dobili podsticaj za ovu investiciju, međutim iako smo ispunjavali sve uslove, nismo dobili pozitivan odgovor – rekao je Golub ističući da je ovo preduzeće uspješno prebrodilo veoma izazovnu proteklu godinu.
– Pandemija nam je nanijela veliku štetu, ali i ekonomske turbulencije na inostranom tržištu koje su donijele drastično poskupljenje repromaterijala. Imali smo sreće, jer smo imali zaliha i prvi udar smo malo savladali dok nismo uspjeli korigovati cijene gotovih proizvoda – kazao je Golub čije predzeće 95 odsto proizvoda plasira na tržište Evropske unije.
– Najveći dio izvozimo u Austriju, oko 60 odsto, 25 odsto u Njemačku, a ostatak u Italiju, Sloveniju i nešto manje u Srbiju – rekao je Golub podsjetivši da su prošlog ljeta izvezli 3.000 šleper robe u EU.
Preduslov uspješnog poslovanja je modernizacija i unapređenje uslova proizvodnje, a ove principe poslovanja odavno su usvojili u „Metalcu“.
– Izgradili smo i objekat za skladištenje gotovih proizvoda na oko 1.400 kvadratnih metara vrijedan oko 800.000 KM, te novu trafostanicu snage 400 kilovata koja je u rad puštena krajem decembra prošle godine. U prošloj godini smo započeli i značajnu investiciju, i to razvođenje CO2 plina koji se koristi za zavarivanje. Na ovaj način plin će biti dostupan radnicima na 36 zavarivačkih mjesta, čime značajno smanjujemo troškove – objasnio je Golub.
Investicije u unapređenje proizvodnje podržava i Vlada Republike Srpske, pa je „Metalac“ jedan od korisnika podsticaja u kapitalne investicije.
Ipak, ovom preduzeću sa 55 zaposlenih, prioritet je zadržavanje kvalitetne radne snage.
– Borimo se za radnike, cijenim njihov rad i odnos prema radu, iako uvijek ima dva – tri procenta onih koji su u prolazu, što im ne zamjerimo. U saradnji sa Stručnom i tehničkom školom omogućavamo praksu za učenike, a po završetku škole ponudimo im posao, a zavarivača nam uvijek treba. Stalo nam je do kvalitetnog radnika i o svakom od njih vodimo računa – istakao je Golub.

Jedna smjena
Slobodan Golub ističe da njegovo preduzeće usvaja evropske norme i kada se radi o uslovima rada.
– Od kada je kompletna proizvodnja preseljena u pogon na Lugu, svi radnici rade na jednoj lokaciji, i u prvoj smjeni. Na ovaj način približavamo se evropskim ulovima rada. Imamo kvalitetne uslove da radimo u jednoj smjeni – rekao je Golub.

Related posts

Усвојен буџет града за идућу
годину од 22,24 милиона КМ

Derventski List

Порфирије нови патријарх српски

admin

Срећан Божић!

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još