Друштво

Ispunjenje dugogodišnje
želje neopisiv osjećaj

Poslije deset dana pohođenja staza Svetog Vasilija Ostroškog i više od 400 prepješačenih kilometara Dervenćani Nenad Đuđanović i Žarko Tominčić stigli su u manastir Ostrog.
Oni će se danas, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, pokloniti moštima čudotvorca.
– Osjećaj poslije ispunjene misije i dugogodišnje želje je neopisiv – poručio je Đuđanović.
Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Sveti Vasilije Ostroški, svjetovno Jovanović rođen je u selu Mrkonjići u Popovom Polju u Hercegovini, u Republici Srpskoj. Rodio se 28. decembra 1610. godine, od pobožnih i blagočestivih pravoslavnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na krštenju su mu roditelji dali ime Stojan. Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice i kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog.

Related posts

У 90. ГОДИНИ НЕ ПРОПУШТА НИ ЈЕДАН БРОЈ ДЕРВЕНТСКОГ ЛИСТА

admin

ВИШЕ НАСЕЉА У СРИЈЕДУ БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Домаћини побједници
шаховског турнира слијепих

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još