Друштво

Paprene cijene
prasića pred praznike

Svi koji žele da na vaskršnjoj trpezi imaju svinjsko pečenje ove godine to će papreno plaćati, s obzirom da kilogram žive vage prasića dostiže devet maraka, a dalje rast cijena očekuje se pred 1. maj.
Ponuda prasića, kako na derventskoj stočnoj pijaci, tako i kod lokalnih uzgajivača je dobra, a cijene su uglavnom oko devet maraka za kilogram žive vage. Razlozi za ovakve cijene, redom ističu uzgajivači, jestu visoke cijene stočne hrane.
Gavro Asentić iz Miškovaca, koji se osim uzgoja svinja, bavi i uslužnim pečenjem, kaže da je sve manje prasića u ponudi i da je cijena takva kakva jeste.
– Dosta farmi je ugašeno, za ove praznike je ovako, a šta nas čeka u budućnosti, vidjećemo – kaže Asentić.
Ratko Marjanović iz Velike Sočanice dodaje da je prasiće pogodne za Vaskrs rasprodao po cijeni od devet KM za kilogram. Marko T. iz Modriče na pijacu je dovezao više od 20 prasića teških oko 30 kilograma.
– Ide prodaja, ali su ljudi razočarani cijenom, svi hoće da bude jeftinije. Niko neće da drži prasilice, slabo ko hoće da se bavi proizvodnjom žitarica, a svi hoće jeftino meso – kaže ovaj Modričanin.
Oni koji su prasiće za Vaskrs rezervisali prije mjesec – dva prošli su nešto povoljnije. Kilogram žive vage tada su kaparisali za 7,50 do 8,50 KM.

Related posts

Воћари да заштите засаде од мраза

admin

Током врелих дана
заштитити организам

Derventski List

Базаром и добрим расположењем почастили другаре из „Трола“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još