ИЗДВОЈЕНОНовости

„Будућност“ школа и топло
уточиште већ 75 година

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ већ 75 година под својим окриљем пружа образовање и сигуран дом дјеци и младима, а ова установа која тренутно брине о 44 ученика и дведсетак корисника смјештаја, наставља да живи свој циљ – школовање, побољшање услова живота и укључивање у друштво особа са инвалидитетом.

„Будућност“ је једина установа социјалне заштите у Републици Српској која омогућава и основно и средње образовање, а у оквиру својих дјелатности нуди и дневно збрињавање, смјештај за ученике из других локалних заједница, заштитне радионице и ресурсни центар.

Вођена потребом за школовањем слијепих и слабовидих особа, ова установа почела је са радом 1. октобра 1948. године као Државни дом слијепих у Дервенти, а поред Дома за слијепе у Сарајеву, била је једина установа за образовање слијепих особа.

– Установа је основана на иницијативу Министарства за народно здравље и социјалну политику БиХ за потребе образовања и запошљавања одраслих слијепих и слабовидих и лица са инвалидитетом, а од којих су неки из рата изашли као ратни – војни инвалиди. Уз отварање школе, веже се и отварање заштитних радионица у којима и данас запошљавамо особе са инвалидитетом – објаснио је директор „Будућности“ Владан Поповић додавши да је установа од својих почетака ученицима нудила и смјештај.

– Наша врата 50-тих година прошлог вијека била су отворена и за дјецу, тачније њихово школовање и успостављен је прави образовни систем, а током година под своје окриље, окупљали смо и дјецу и младе са вишеструким сметњама. Руководство установе током свих година постојања настојало је побољшати услове за боравак, али и наставни процес, па се истакло и школовање за занимање телефонисте, те рад у радионицама, попут четкарске, изради метли, штипаљки, текстила, макраме завјеса и стаза – казао је Поповић.

Осим обима активности, ова установа је мијењала и назив, па је од Државног дома слијепих, Центра за професионалну оријентацију слијепих, Завода за слијепе „Моша Пијаде“, Завода за слијепе „Будућност“, данас Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју, а различите дјелатности које и данас нуди, руководство ове установе настоји да стави под окриље што уређеније инфраструктуре.

– Пратимо савремене трендове и настојимо да улажемо у простор и опрему. Захваљујући Министарству здравља и социјалне заштите РС доста смо уложили и наставићемо да улажемо у простор. У посљедњих пет година реновирали смо најстарији дио зграде, тачније школу са кухињом и трпезаријом, као и магацин који је раније био неуслован, а како би очували веће количине хране. Недавно смо завршили и лифт, тако да рјешавамо и проблеме приступачности, а набавили смо и сензорну собу, комуникатор, дидактичку опрему која је веома важна за рад са дјецом са сметњама у развоју, као и нови намјештај за учионице у старом дијелу школе – казао је Поповић најављујући и санацију смјештајног дијела.

– Планирамо реновирање и доградњу капацитета интерната, прво јужног крила, гдје такође планирамо лифт. Преостаће нам санација источног крила, који ћемо доградњом настојати учинити комфорнијим и адекватним за све кориснике са инвалидитетом – додао је Поповић.

Током више од седам деценија ова установа била је други дом за више од 600 дјеце и младих са оштећењем вида и вишеструким сметњама, али и мјесто рађања пријатељстава и лијепих успомена.

Ресурсни центар

Од јануара 2021. године, Центар „Будућност“ постао је један од четири центра у РС за подршку инклузивном образовању који у свом саставу имају ресурсни центар. Ова дјелатност обухвата подршку за слијепу и слабовиду дјецу из читаве РС, а за подручје од Прњавора, Бијељине до Сребренице и Братунца „Будућност“ је надлежан за помоћ и инклузију у вртићима и основним школама за дјецу са сметњама у развоју. С обзиром на територију, отворена је и канцеларија ресурсног центра у Бијељини гдје центар запошљава једног радника. Протекле године у своје дјелатности, ова установа уврстила је и Програм раног третмана дјеце са сметњама у развоју са подручја Дервенте и других локалних заједница, који ће, како истичу, настојати да наставе и наредне године.

Монографија

Обиљежавање 75 година постојања и рада установе, како је најавио директор „Будућности“, биће уприличено пригодним програмом а у оквиру којег ће бити представљена монографија установе.

– Ријеч је о монографији која заокружује седам деценија установе, дакле од 1948. до 2018. године. Направили смо пресјек на 2018. години, јер је управо до те године доминирало институционално бављење слијепим и слабовидим особама. Послије тога, почеле су активности на формирању ресурсних центара у цијелој Републици Српској, тако да се обим наших активности проширио, али је наглашенији рад на терену – рекао је Владан Поповић.

Related posts

Плавшићева: Награда је потврда да смо на правом путу

admin

Дан Војске уз подсјећање на
херојске дане и погинуле борце

Derventski List

Почело обиљежавање „Недјеље Црвеног крста“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Које теме бисте вољели да буду заступљеније у Дервентском листу:

Хвала што сте гласали!