ИЗДВОЈЕНОНовости

СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ, ПРЕДУЗЕТИ ИСТЕ МЈЕРЕ

Начелници, градоначелници и представници општина и градова Прњавор, Србац, Дервента, Бањалука, Лакташи, Брод, Челинац, Добој, Станари, Модрича и Теслић на данашњем састанку, који је одржан поводом појаве корона вируса у Републици Српској, поручили су да је ситуација под контролом и да нема разлога за панику, али да ће мјере које је Град Бањалука донио бити препоручене и штабовима за ванредне ситуације у овим локалним заједницама.

– Савезу општина и градова Републике Српске упућујемо иницијативу за одржавањем сједнице Предсједништва савеза како би се покренула иницијатива ка вишим нивоима власти ради предузимања неопходних мјера за које локалне заједнице немају ингеренције, посебно оне које су у вези са граничним прелазима – закључено је на овом састанку.

Начелник Прњавора, који је био домаћин састанка,  Дарко Томаш нагласио је да је циљ састанка био усаглашавање заједничких превентивних мјера.

– Састали смо се да разговорамо о заједничким првентивним мјерама, јер је важно на вријеме кренути за превенцијом – рекао је Томаш поздравивши одлуке Града Бањалука о скраћењу радног времена.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су усагласили одређена поступања, те да свака општина или град има своје специфичности али да је важно да мјере буду сличне.

Бањалука је јуче увела мјере које подразумијевају скраћено радно вријеме угоститељских објеката и трговина, а родитељима је препоручено да дјецу не воде у вртић. Такође, до даљег је прекинут рад играоница, фитнес клубова, свадбених салона, ноћних клубова, а викендом неће радити тржни центри, ни сточна пијаца.

У Републици Српској данас су потврђена још два случаја заразе вирусом корона, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

– Ријеч је о дјетету и особи млађе животне доби, из блиског контакта са јуче потврђеним случајем мушкарца и његове супруге, а који су имали блиски контакт са особом код које је потврђен нови вирус корона у Словенији. Они се осјећају добро, налазе се у кућној изолацији, а љекари Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука ће пратити њихово здравствено стање – наведено је у саопштењу Министарства.

У Српској је до сада вирусом корона заражено десет особа. Двије особе се налазе на Клиници за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру Републике Срспке, а осам особа се налази у кућној изолацији. Сви пацијенти се осјећају добро и ниједан није витално угрожен.

Из Министарства наводе да је под здравственим надзором 488 особа, које су допутовале из подручја захваћених вирусом, те да је надзор завршен код 132 особе.

Related posts

Не види се крај поскупљењима, литар дизела 3,30 КМ

admin

Одата почаст одважним и храбрим борцима

admin

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА СУБВЕНЦИЈУ КАМАТНЕ СТОПЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još