Eкономија

ДВА МИЛИОНА МАРАКА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ВОЋА И ПОВРЋА

Пољопривредна задруга „Агрпосавина фарм“ из Дервенте потписала је са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске уговор о заједничком финансирању пословног плана „Унапређење производње воћа и поврћа на подручју Дервенте и сусједних општина“, према процедурама ИФАД пројекта.

Пословни план, чија се вриједност процјењује на два милиона марака, обухвата период од 2020. до 2024. године и требао би да обухвати око 320 произвођача воћа и поврћа из Дервенте и регије. Они ће у једној од планираних година бити подстакнути субвенционисањем старт пакета од стране пројекта и локалних заједница.

– Планирана је дистрибуција старт пакета за производњу краставца корнишона и паприке на отвореном простору минималне површине од 0,5 дунума и бијелог лука минималне површине од једног дунума, парадајза, паприке и краставца салатара у затвореном простору – пластеницима површине од 100 квадрата, шљиве површине од једног и два дунума, те набавке пластеника са опремом и системом за наводњавање површине од 100 квадрата – казали су у „Агропосавини“.

Задруга ће, осим дистрибуције старт пакета, у континуитету омогућавати откуп и пласман производа и савјетовање произвођача путем обука и пружања стручн е-савјетодавне подршке у току производње.

Пласман краставца корнишона и паприка меринос реализоваће се на иностраном тржиште у оквиру међузадружне сарадње са Земљорадничком задругом „Грачанка“ из Грачанице, а остали производи пласираће се на локално тржиште.

– Осим продаје свјежих производа, задруга планира да од треће године реализације пројекта један дио производа усмјери у властиту прераду стварањем конкурентних производа са додатном вриједношћу кроз успостављање линије слатког и киселог програма воћа и поврћа, линије за сушење и паковање производа, како производа од воћа и поврћа, тако и других производа – објашњавају у „Агропосавини“.

Дугорочни циљ задруге је повећање броја задругара и кооперантске мреже, а тиме и производње и њеног јачања на тржишту.

http://www.derventa.ba

Related posts

Кинеска компанија у новембру остварила извоз од 8,5 милиона КМ

admin

„PromoLux“ продаје станове у
згради „Ц“ на локацији „Стара штампарија“

Derventski List

Без значајног појефтињења горива у Дервенти

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još