ИЗДВОЈЕНОНовости

Нових 39 беба
неизмјерна радост

Дервента је од марта до јуна ове године постала богатија за 39 беба, и то 23 дјевојчице и 16 дјечака, у чију част је Градска управа данас приредила традиционални пријем дарујући најмлађе становнике са по 500 марака.

У протекла три мјесеца 16 мајки родило је прво дијете, док је 15 породица постало богатије за друго дијете. Четири мајке су родиле треће дијете, а по једна мајка родила је четврто и пето дијете, док је једна породица постала богатија за близанце.

Према подацима из Градске управе, за исплату једнократне помоћи бебама и мајкама у протекла три мјесеца из буџета града издвојено је 19.500 КМ, а од почетка година до 31. маја за ове намјене исплаћено је 42.500 КМ.

Мајка Саре и Софије, Јелена Ђуричић истакла је да овај вид подршке града значи много за цијелу породицу.

– Кћерке Сара и Софија рођене су 27. априла, а имам и сина Сергеја. Добро се сналазим, јесте мало теже у односу на период када сам имала једну бебу, али имам и помоћ од свекрве и својих родитеља – казала је Ђуричићева.

Подршку града за рођење другог дјетета добила је и Свјетлана Дејановић.

– Имам једномјесечну бебу Марину и четворогодишњег сина Лазара. Овај поклон од Градске управе искористићемо да купимо беби поклон који ће имати као успомену за цијели живот – рекла је Дејановићева, а за друго дијете подршку је добила и Бојана Милинковић.

– Мајка сам тромјесечног Давида и четворогодишњег Лазара, а засигурно смо највише у потреби за пеленама. Како имамо старијег сина, доста је лакше јер имамо доста ствари које можемо да искористимо – објаснила је ова мајка.

Градоначелник Милорад Симић поручио је да ови пријеми, које град његује већ дуги низ година, дају снагу свима.

– Од мноштва дешавања која красе наш град,  овај пријем је засигурно једно од најважнијих, јер је прилика да позовемо и упознамо родитеље који су донијели нову радост Дервенти. Овог пута то су мајке, њих 38 које су родиле 39 дјеце, а то је традиционално прилика да се окупимо, фотографишемо, ствримо успомене и упутимо лијепе жеље поготово дјечици – рекао је Симић казавши да је неодвојиво од теме доласка на свијет нове дјеце и питање смјештаја у вртић.

– У току је проширење капацитета вртића чиме ће бити створен простор за пријем још 140 дјеце у ову предшколску установу. Тиме ће бити ријешен проблем са листом чекања за вртић. Ради се о инвестицији од готово милион марака, а које смо издвојили из властитих средстава – додао је градоначелник пожеливши родитељима и дјеци лијеп живот препун здравља и среће.

Подршка

Осим једнократне исплате новорођеним бебама, град  Дервента проводи низ пронаталитетних мјера и видова подршке за породице, ученике, студенте и друге категорије. За набавку школског прибора за све првачиће и награде ученицима предвиђено је 10.000 КМ, за стипендије ученицима 200.000 КМ, за текућу помоћ породици, дјеци и младима 150.000 КМ, учешће у вантјелесној оплодњу 30.000 КМ, трошкове превоза ученика 220.000 КМ, а за сервисирање услуга ученика са сметњама у развоју 8.000 КМ.

Related posts

Зелено свјетло за буџетске документе, скупштини други потпредсједник

admin

Славену Гојковићу признање „Капетан Миша Анастасијевић“

admin

Усаглашене смјернице због
очекиваног прилива миграната

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još