ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Нову генерацију средњошколаца чиниће 11 одјељења

У двије дервентске средње школе у школској 2022/2023. години биће уписано 11 одјељења првих разреда, а ђацима ће бити доступна већ позната трогодишња и четворогодишња занимања, уз одређене измјене у броју ученика по одјељењима.

Како су истакли у Стручној и техничкој школи и Средњошколском центру „Михајло Пупин“ припреме за упис нове генерације ученика увелико су у току, а послије зеленог свјетла из Министарства просвјете и културе Републике Српске за планове уписа слиједи расписивање конкурса.

За разлику од плана школа, министарство је у појединим одјељењима предвидјело већи број ученика, која ће умјесто предложених 20 бројати по 24 ђака.

Према одобреном плану уписа, у Стручну и техничку школу биће уписано шест одјељења и то по једно одјељење техничара ЦНЦ технологија, агротехничара, пословно – правних техничара, царинских техничара, кувара и комбиновано одјељење обрађивач метала резањем – бравар заваривач. У тој школи потврђено је да ће у свим одјељењима бити дозвољен упис по 24 ђака, с тим што ће у комбинованом одјељењу бити по 12 ученика из оба смјера.

Када је у питању Средњошколски центар „Михајло Пупин“, одобрен је упис пет одјељења у оквиру три струке.

– Одобрено нам је да упишемо два одјељења гимназије са по 20 ученика у општем смјеру и рачунарско -информатичком смјеру. По 24 ђака планирано је да упишемо у одјељења техничара мехатронике и техничара информационих технологија, а у комбинованом одјељењу трогодишњег занимања аутоелектричар – електроинсталатер биће мјеста за по 12 ученика из оба смјера – истакли су у тој школи додавши да је првобитно било планирано да буде уписано и једно одјељење техничара рачунарства и програмирања, али да овај приједлог није добио зелено свјетло из министарства.

Ове године, основну школу на подручју Дервенте завршава више од 200 ђака који ће за упис у средње школе, по досадашњој пракси, имати на располагању јунски и јулски уписни рок.

Related posts

Локални парламент засједа 30. јуна

admin

РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА АДАПТАЦИЈУ ПАРТИЗАНОВОГ

admin

Хуманим гестом заслужили похвале

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još