ИЗДВОЈЕНОНовости

ЗАТВОРЕНИ КАРАНТИНИ

Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку да се ван снаге стави ранија одлука о карантинима при граничним прелазима и локалним карантинима.

– То значи да ће од 12. маја у шест часова локалне заједнице имати обавезу да распусте локалне карантине и упуте особе на кућну изолацију до 14 дана. Односно, ако је неко био у карантину пет дана, у кућној изолацији ће провести још девет дана – рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Он је додао да ће се на граничним карантинима такође од  шест часова издавати рјешења о кућној изолацији. Истакао је да возачи у међународном превозу неће ићи у изолацију и само ће бити евидентирани.

– Свака особа из карантина неће бити тестирана, већ се упућује у кућну изолацију, а у случају појаве симптома, одмах се јавља породичном доктору. Исто ће бити предвиђено за све који улазе у Републику Српску у складу са рјешењем, о кућној изолацији – рекао је Шеранић.

Ван снаге стављен је и закључак Републичког штаба о окупљању максимално три особе, сада је тај број максимално 50. Још увијек није дозвољено масовно укупљање на јавном простору.

– Морају се и даље држати све личне превентивне мјере, ношење маски, рукавица у затвореном јавном простору те држање дистанце, минималне удаљености од два метра- рекао је Шеранић.

Такође јњ одлучено да Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво са Институтом за јавно здравство и здравственим установама направе план тестирања ученика и студената који се школују у иностранству.

– Молимо ученике и студенте за разумијевање јер нас чека велики посао да бисмо им омогућили одлазак у мјесто школовања – нагласио је Шеранић.

Шеранић је рекао да остаје на снази мјера да конобари при раду у баштама угоститељских објеката морају да носе заштитне маске, те да је не смију носити спуштене испод браде.

– То у овом тренутку неће бити регулисано на другачији начин, али ћемо испратити како се ствари одвијају на терену, те у складу са епидемиолошком ситуацијом доносити одлуке и препоручивати мјере – рекао је Шеранић.

Независне новине

 

Related posts

План уписа освјежен медицинским
и банкарским техничарима

Derventski List

Уручена постхумна одликовања породицама 39 бораца из Дервенте

admin

ДЕРВЕНТА ПРОСЛАВЉА ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još