ИЗДВОЈЕНОНовости

Опречни ставови о раду недјељом

Јавна расправа о Нацрту одлуке о радном времену у угоститељским, трговинским, занатским, услужним и другим објектима на подручју града, на којој су изнесени опречни ставови представника трговинских предузећа и иницијатора одлуке о овом питању, док је став радника изостао, није дала одговоре на питања о регулисању рада недјељом.

Иницијатива за скраћивање или укидање рада недјељом, по угледу на друге локалне заједнице, стигла је од дијела одборника и то како би се омогућило да запослени у овој области добију прилику да недјељом одмарају и буду са породицом.

У документу који је стављен на јавну расправу предложено је да трговине у Дервенти недјељом раде до 15 часова, а остављена је могућност да се узму у обзир и други приједлози.

В.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да се ради о важној одлуци која мора да буде добро „извагана“.

– Наш став је да се изађе у сусрет како радницима, тако и предузећима који се баве трговинском дјелатношћу и то на начин да нико не буде оштећен – истакао је Пашалић нагласивши да одлука о овом питању не смије бити исхитрена.

– Било би добро да се на јавну расправу одазвао неко од представника радника у трговинској области или да је барем упућен писмени став о овом питању – додао је Пашалић казавши да на адресу локалне управе није стигао ни један приједлог, сугестија или коментар на поменуту одлуку.

Ставови које су изнијели представници локалних трговинских предузећа не иду у правцу ограничавања или укидања рада недјељом.

– Ограничавање или укидање рада недјељом у највећој мјери би погодило раднике, односно били би принуђени да смањимо број радника – казао је Саша Мојевић представник „Корт маркета“, док је власник „Retail Parka“ Миладин Прерадовић казао да укидање или ограничавање рада недјељом погађа и произвођаче и трговце, али и привреду у цјелини.

Представник „Голди маркета“ Дарко Радић казао је да би се усљед промјене радног времена недјељом трговци суочили и са проблемом пласмана робе биљног поријекла, попут воћа и поврћа.

Један од иницијатора ове одлуке, одборник СНСД-а у локалном парламенту Давор Симић казао је да је намјера овог приједлога општа корист, односно да буду задовољни и послодавци и радници.

– Овдје није ријеч о популизму, него о томе да породице заслужују да један дан или бар то једно поподне проведе заједно. Ја сам се надао да ће се више људи укључити у ову расправу и да ћемо имати прилику чути и став радника из трговинске дјелатности – истакао је Симић додавши да не сматра да би одлука којом се ограничава рад недјељом изазвала негативне посљедице узевши у обзир примјере из окружења.

Како су из Одјељења за приведу и друштвене дјелатности објаснили приједлози изнесени на јавној расправи, али и они који писменим путем пристигну до 12. децембра, биће размотрени, а коначну одлуку о радном времену недјељом даће Скупштина града.

Related posts

ЗАБРАЊЕНЕ ПОСЈЕТЕ У ДОБОЈСКОЈ БОЛНИЦИ

admin

НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2021. ГОДИНУ ИЗНОСИ 19,1 МИЛИОН КМ

admin

ВАШАР УСТУКНУО ПРЕД КОРОНА ВИРУСОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još