ИЗДВОЈЕНОНовости

Ордени доказ да Дервента
има традицију за понос

Ордени Његоша другог реда, којим је предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао Јавно предузеће „Дервентски лист и Радио Дервента“ и Средњошколски центар „Михајло Пупин“ поводом Дана Републике, доказ су да Дервента има душу и традицију којом се ваља дичити.

Поручено је то данас током пријема које је за представнике лауреата уприличио градоначелник Дервенте Милорад Симић са својим сарадницима. Одликовања су дервентској образовној установи и једној од најстаријих новина на Балкану уручена поводом 110 година рада, а овај облик признања наjвиши је у областима у којима они дјелују.

– Част ми је поздравити све генерације Гимназије – живуће људе, све професоре који су продефиловали кроз ову школу и своје знање пренијели ђацима, и све драге људе који се налазе на разним континентима, а носе образовање и дух Дервенте – казао је Симић који је честитке упутио и руководству Дервентског листа.

– Честитке упућујем и малом и вриједном манџменту Дервентског листа, који су ушли у 111. годину постојања. То су својеврсни хроничари времена. Скоро да је невјероватна помисао да се у Дервенти прије 110. година правила новина. То је велика ствар и због тога ми је још драже што је предсједник препознао значај ових подвига и уручио овако вриједна признања. Дервента је град са душом – нагласио је Симић подсјетивши да је историја Дервенте препуна установа, предузећа и разних колектива са импресивном традицијом.

– Дервентски вашар број 172. године, прије 127 година у Дервенти је изграђен четврти водовод у БиХ, док је прије 130 година основана болница, односно данашњи Дом здравља. Још је мноштво пријемера оних који трају дуже од 100 година, попут библиотеке, обућарске индустрије, дирекције жељезница – казао је Симић. 

Директорица Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Гордана Асентић рекла је да је велика част и задовољство добити ореден поводом 110 година постојања Гимназије.

– Понос који осјећамо не припада само нама радницима установе, већ свим бившим и садашњим ученицима, драгим пензионерима. Наша школа је основана давне 1912. године и од тада су из ње изашле многе генерације успјешних младих људи, који су зрели људи и живе на разним континентима, јако су истакнути у своме раду. Они својим дјелима шире позитиван глас о нашем граду, држави и школи из које су потекли – рекла је Асентићева нагласивши да њене колеге и она имају визију да и даље  његују просвјетно – педагошки и васпитни рад и да истрају у опредјељењу да из ове школе излазе генрације младих људи који ће на бољи мијењати свијет у којем живе.

– Упоредила би нашу Гимназију са ријечима великог владике Петра Петровића Његоша: „Благо оном који довијека живи, имао се рашта и родити“. Поносни смо на рад наших колега који изузетним трудом у овим тешким временима покушавају да поштено, коректно и одговорно раде свој посао, а поносни смо и на бројне резултате наших ученика на такмичењима, разним пројектима и манифестацијама – нагласила је Асентићева, коју су на пријему пратили предсједник Школског одбора Тијана Михић Пијетловић, члан одбора Душко Живанић и професор Јеленко Савић.

Директор Дервентског листа Чедо Вујичић истакао је да је посебно поносан на 2.828 бројева Дервентског листа које је издала редакција, а у којима записана историја Дервенте.

– На страницама Дервентског листа забиљежили смо домете појединца и друштвене догађаје, подвиге удружења, институција и другог. Тог 12. децембра 1912. године група одважних, паметних и храбрих људи донијела је одлуку да изда штампане новине под именом Дервентски котарски лист, а након годину – двије услиједиле су турбуленције, велики рат, поратно стање и тај континуитет је прекинут. Међутим, на темељима Дервентског листа између два свјетска рата излазио је радикални лист „Босанац“, као и листови „Посавина“ и „Наша смотра“. Та три листа настала су на темељима, знањима и искуствима Дервентског котарског листа – рекао је Вујичић подсјетивши да у Републици Српској редовно излази једноцифрен број локалних новина, а Дервентски лист излази сваког четвртка.

– Ни много веће средине немају могућности и капацитет да праве новине које би редовно излазиле. Дервента је средина која разумије и уважава потребу за јавним информисањем, а Дервентски лист је својеврсни бренд Дервенте – рекао је Вујичић додавши да је колектив Дервентског листа мален, али продуктиван.

На пријему су присуствовали и одговорни уредник Дервенстког листа Далиборка Рогић, предсједник Надзорног одбора Весна Шаин, као и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, те начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић.

Related posts

Донесена нова Наредба о регулисању рада у Дервенти

admin

ДЕРВЕНТА ПРИМАМЉИВА ЗА ПОЉСКИ КАПИТАЛ

admin

Полицајци представили опрему коју користе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još