ИЗДВОЈЕНОКултура

„Пркос – фест“ подигао завјесу

Манифестација која је понијела назив по чувеној дервентској кући, „Пркос – фест“ отворена је вечерас окупавши плато испред Народне библиотеке ликовним радовима десетак умјетника и изложбом карикатуристе Марка Сомборца који је за пролазнике и све заинтересоване израђивао карикатуре током вечери.
– Вечерас дервентској публици представљам око 60 радова, који су неки пресек мог рада у „Блицу“, и на којима су представљени бивши и садашњи политичари, актуелности, ранији историјски важни догађаји – објаснио је Сомборац.
Дервенћани су имали прилику да, осим карикатура, свједоче настајању ликовних остварења, а умјетница Јелена Бардак у оквиру ове манифестације се представила интерактивном радионицом за дјецу и одрасле.
– Представа коју сам погледала недавно о Јесењину инспирисала ме да кроз искуство педагошког рада привучем мале и велике да приђу, повуку линију, оставе траг и да заједно направимо једно лкковно дјело. Циљ ми је био да се човјек опусти и осјети пулс саме те активности умјетничког рада – објаснила је Бардакова.
Једна од организаторки „Пркос-феста“ Александра Мариловић подсјетила је да је овај фестивал поникао из манифестације „Љетна арт сцена“.
– „Пркос фест“ доживљава своје прво издање под овим називом, а поникао је из фестивала који је, осим хуманог карактера, окупљао локалне умјетнике и оне из окружења – рекла је Мариловићева, а Милијана Жунић казала је да су се манифестацији умјетници радо одазвали.
– Вечерас у гостима имамо Марка Сомборца, наше ликовне умјетнике, професоре и студенте који су изложбом својих радова подржали овај фестивал. Примарни циљ ове манифестације јесте подизање културе на један виши ниво и увијек гледамо да јој дамо простора када год то можемо – казала је Жунићева.
Директорица библиотеке и суорганизаторка фестивала Мирјана Плиснић истакла је да је феставал замишљен да представи сваку област умјетности током неколико издања.
– Вечерас је предтављено сликарство, а сљедеће је планиран рок концерт, па џез концерт, онда књижевно вече, вече посвећено Моми Капору током кога ће бити приказан документарни, још невиђен филм о Капору, а у присуству његове супруге, те вече посвећено позоришту – најавила је Плиснићева.
Подршку овој манифестацији која је обогатила културну сцену града на Укрини, у име Градске управе изразио је замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

Related posts

У ДЕРВЕНТИ ЗА САДА БЕЗ ДОДАТНИХ МЈЕРА

admin

Заједничким снагама до збрињавања отпада

admin

УДРУЖЕНИМ СНАГАМА ДО НОВЦА ИЗ ЕУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još