Друштво

У школске клупе сједа око 200 првачића

У први разред основне школе у септембру ће кренути око 200 првачића, што је благо повећање у односу на претходне године, а тачан број уписане дјеце у дервентским основним школама биће познат по окончању уписа који је при крају.

Највећи број ученика, према тренутним подацима, школовање ће започети у Основној школи „Никола Тесла“.

– До сада имамо евидентирано 107 дјеце која у септембру полазе у школу, али евидентирање није у потпуности завршено, а тестирање почиње од данас. Од 107 пријављених ђака петоро је у Великој Сочаници и једно у Пољу – рекла је психолог у ОШ „Никола Тесла“ Сњежана Кузмановић истичући да ће број одјељења бити познат када буде завршен упис будућих првачића.

Мањи број дјеце дорасле за упис у први разред евидентиран је у Основној школи „19. април“, у којој истичу да је један од разлога и необавијештеност родитеља.

– До краја марта били смо предвидјели евидентирање дјеце дорасле за упис у први разред, али родитељи нам се и даље јављају, јер нису на вријеме видјели обавјештење о упису. До сада имамо пријављених 56 будућих првачића што је неочекивано мали број, али с обзиром на ширину уписног подручја очекујемо још пријава – казала  је педагог у овој школи Николина Ђукић подсјећајући да је упис првачића планиран до средине маја.

С обзиром на то да се ове године Припремни програм у години пред полазак у школу реализује и у основним школама у Осињи и Календеровцима, већ је познато колико ће малишана од септембра сјести у школске клупе у ове двије школе. Своје прво знање у Основној школи „Тодор Докић“ у Календеровцима стицаће 16 нових школараца, што је пет ученика више него прошле године.

– За упис у први разред имамо пријављено 16 дјеце од којих већина похађа припремни програм и имамо их у евиденцији, а упис ћемо и званично завршити почетком маја – рекла је директорица школе Маја Петровић.

Већи број првачића него лани, судећи према тренутним пријавама, биљежи и ОШ „Ђорђо Пазналовић“ у Осињи, у којој је пријављено 18 будућих ђака.

– До сада имамо пријављених 18 ученика који од септембра треба да крену у школу и највећи број ће их наставу похађати у централној школи, а један мањи број и у подручним – рекао је директор школе Жељко Стјепановић.

Ђаке прваке овог прољећа очекују и тестирања у школама у којима су пријављени за упис, а према утврђеном распореду и терминима договореним са родитељима.

Школска 2022/2023. година почиње 1. септембра, а у први разред уписују се дјеца која до 31. августа навршавају шест година, те старија дјеца која због болести или неког другог разреда нису уписана са навршених шест година, као и дјеца која су рођена послије 31. августа, а за коју надлежна комисија утврди да су дорасла за упис у школу.

Уџбеници

Уџбенике за ђаке прваке обезбјеђује Министарство просвјете и културе РС, а традиционално, будуће првачиће школском торбом и прибором првог дана школе дарује Градска управа.

Related posts

Игор све ближе
скупом лијеку

Derventski List

Поклони за чланове „Сунца“

admin

Дух светосавља испунио
приредбу ученика ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još