Друштво

У школске клупе сједа око 200 првачића

У први разред основне школе у септембру ће кренути око 200 првачића, што је благо повећање у односу на претходне године, а тачан број уписане дјеце у дервентским основним школама биће познат по окончању уписа који је при крају.

Највећи број ученика, према тренутним подацима, школовање ће започети у Основној школи „Никола Тесла“.

– До сада имамо евидентирано 107 дјеце која у септембру полазе у школу, али евидентирање није у потпуности завршено, а тестирање почиње од данас. Од 107 пријављених ђака петоро је у Великој Сочаници и једно у Пољу – рекла је психолог у ОШ „Никола Тесла“ Сњежана Кузмановић истичући да ће број одјељења бити познат када буде завршен упис будућих првачића.

Мањи број дјеце дорасле за упис у први разред евидентиран је у Основној школи „19. април“, у којој истичу да је један од разлога и необавијештеност родитеља.

– До краја марта били смо предвидјели евидентирање дјеце дорасле за упис у први разред, али родитељи нам се и даље јављају, јер нису на вријеме видјели обавјештење о упису. До сада имамо пријављених 56 будућих првачића што је неочекивано мали број, али с обзиром на ширину уписног подручја очекујемо још пријава – казала  је педагог у овој школи Николина Ђукић подсјећајући да је упис првачића планиран до средине маја.

С обзиром на то да се ове године Припремни програм у години пред полазак у школу реализује и у основним школама у Осињи и Календеровцима, већ је познато колико ће малишана од септембра сјести у школске клупе у ове двије школе. Своје прво знање у Основној школи „Тодор Докић“ у Календеровцима стицаће 16 нових школараца, што је пет ученика више него прошле године.

– За упис у први разред имамо пријављено 16 дјеце од којих већина похађа припремни програм и имамо их у евиденцији, а упис ћемо и званично завршити почетком маја – рекла је директорица школе Маја Петровић.

Већи број првачића него лани, судећи према тренутним пријавама, биљежи и ОШ „Ђорђо Пазналовић“ у Осињи, у којој је пријављено 18 будућих ђака.

– До сада имамо пријављених 18 ученика који од септембра треба да крену у школу и највећи број ће их наставу похађати у централној школи, а један мањи број и у подручним – рекао је директор школе Жељко Стјепановић.

Ђаке прваке овог прољећа очекују и тестирања у школама у којима су пријављени за упис, а према утврђеном распореду и терминима договореним са родитељима.

Школска 2022/2023. година почиње 1. септембра, а у први разред уписују се дјеца која до 31. августа навршавају шест година, те старија дјеца која због болести или неког другог разреда нису уписана са навршених шест година, као и дјеца која су рођена послије 31. августа, а за коју надлежна комисија утврди да су дорасла за упис у школу.

Уџбеници

Уџбенике за ђаке прваке обезбјеђује Министарство просвјете и културе РС, а традиционално, будуће првачиће школском торбом и прибором првог дана школе дарује Градска управа.

Related posts

Забрањено паљење ватре
на отвореном без надзора

Derventski List

Богато илустрован запис о
дервентској народној ношњи

Derventski List

Брашно за 300 социјално
угрожених домаћинстава

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još