Друштво

Пчеле на најљепши начин
враћају пружену пажњу

Рад у пчелињаку је вишеструко користан, јер брига о пчелама опушта и даје човјеку елан за свакодневне обавезе, а пчеле сву пажњу врате на најљепши начин.

Казао је то пчелар и члан удружења „Златна пчела“ Зоран Клашња чији пчелињак боји 120 пчелињих друштава.

 – Све је почело 2009. године када ми је комшија поклонио  једну кошницу. Тада нисам много ни знао о пчеларству, али био сам одлучан и с временом увећавао број пчелињих друштава. Било је у грешака, али и успона – испричао је Клашња који свој пчелињак види као извор опуштања.

– Поред редовног посла у „Комуналцу“ имам времена и да се посветим пчелама. Већину посла обављам сам, али када је период врцања меда помажу ми и чланови породице. Није ми проблем да косим око пчелињака, поправљам кошнице, бринем о друштвима, јер ме све то испуњава – додаје он напомињући да, за сада, не планира проширење пчелињака.

– Трудићу се да задржим овај број друштава. Ова година је јако слаба, меда има веома мало. Пчеле сам морао прихрањивати, а то је створило додатне трошкове – рекао је Клашња који килограм меда продаје по цијени од 20 марака.

– Највише меда продам на пијаци, а стални купци ми долазе и кући. Једи кажу да је мед скуп, други да није, али свакако купаца ми не недостаје – додаје овај пчелар којем предстоји активнији период у пчелињаку, јер друштва ваља припремити за зиму.

Подршка

Пчеларима, попут пољопривредника, воћара и сточара, подршка институција итекако добро дође, а Зоран Клашња за свој пчелињак добија подстицаје из градског, али и републичког буџета.

– С обзиром да се сваке године пчелари боре са све већим изазовима, подршка добро дође. Ове године сам због појаве болести пчела остао без 20 друштава, што је за мој пчелињак, био значајан губитак – додао је он.

Related posts

ВАТРОГАСЦИ ЈУЧЕ 15 ПУТА ИЗАШЛИ НА ТЕРЕН

admin

Богојављење поји душу
вјером и надом

Derventski List

Расписан конкурс за фестивал хумора и дјечијег стваралаштва

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još