Друштво

Факултети матурантима
представили студијске програме

У Средњошколском центру „Михајло Пупин“ данас је одржан дан отворених врата који су представици факултета из читаве Републике Српске, али и дијела ФБиХ, искористили да дервентским матурантима представе студијске програме.

Била је то прилика да будући студенти из прве руке сазнају све што их занима о могућностима студирања и специфичностима смјерова које факултети нуде.

Директорица школе Гордана Асентић казала је да је око 90 ученика завршних разреда пратило предавања професора и студената са факултета и искористило шансу да се упознају са студијским програмима.

– Одазвало се доста факултета, професори и асистенти презентацијама и промотивним материјалом, који су изложили у холу школе, покушали су ученицима приближити шта нуде. Своје студијске програме матурантима су представили Саобраћајни факултет из Добоја, Рударски факултет из Приједора, Машински и Правни факултет, Филозофски и Филолошки факултет из Бањалуке, Шумарски и Факултет физичког васпитања и спорта, Технолошки факултет, Универзитет „ПИМ“ као и Европски универзитет „Калос“ из Тузле – рекла је Асентићева додавши да је презентацијама и предавањима присуствовало и 16 ученика Стручне и техничке школе који су изразили жељу да посјете дан отворених врата.

Доцент др Милован Котур са бањалучког Машинског факултета казао је да су будућим студентима представили капацитете са којима располажу.

– Имамо пет студијских програма, производно машинство, мехатрoнику, енергетско и саобраћајно машинство, индустријско инжињерство и заштиту на раду. Сва та  занимања су данас тражена на тржишту и нема незапослених инжињера на бироу – прецизирао је Котур.

Анђелу Божић која ове године завршава средњу школу највише је занимао Електротехнички факултет, док је матурант Вук Врањеш већ одлучио да упише Факултет техничких наука у Новом Саду, смјер софтверско инжењерство. Уна Теофиловић је казала да још увијек разматра који факултет да упише, али је одлучна да то буде струка која је уско повезана са математиком и програмирањем.

Матуранти су махом истакли да их је највише интересовало који предмети се полажу на пријемним испитима, као и информације о припремној настави.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ ове године испраћа генерацију од 118 матураната.

Related posts

Омладинска банка стала
уз пројекат Теквондо клуба

Derventski List

Радионицу украшавања јаја
обасјали осмијеси и креативност

Derventski List

ЗАРАЖЕНО ЈОШ 79 ОСОБА У РС, МЕЂУ ЊИМА НЕМА ДЕРВЕНЋАНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još