Друштво

Факултети матурантима
представили студијске програме

У Средњошколском центру „Михајло Пупин“ данас је одржан дан отворених врата који су представици факултета из читаве Републике Српске, али и дијела ФБиХ, искористили да дервентским матурантима представе студијске програме.

Била је то прилика да будући студенти из прве руке сазнају све што их занима о могућностима студирања и специфичностима смјерова које факултети нуде.

Директорица школе Гордана Асентић казала је да је око 90 ученика завршних разреда пратило предавања професора и студената са факултета и искористило шансу да се упознају са студијским програмима.

– Одазвало се доста факултета, професори и асистенти презентацијама и промотивним материјалом, који су изложили у холу школе, покушали су ученицима приближити шта нуде. Своје студијске програме матурантима су представили Саобраћајни факултет из Добоја, Рударски факултет из Приједора, Машински и Правни факултет, Филозофски и Филолошки факултет из Бањалуке, Шумарски и Факултет физичког васпитања и спорта, Технолошки факултет, Универзитет „ПИМ“ као и Европски универзитет „Калос“ из Тузле – рекла је Асентићева додавши да је презентацијама и предавањима присуствовало и 16 ученика Стручне и техничке школе који су изразили жељу да посјете дан отворених врата.

Доцент др Милован Котур са бањалучког Машинског факултета казао је да су будућим студентима представили капацитете са којима располажу.

– Имамо пет студијских програма, производно машинство, мехатрoнику, енергетско и саобраћајно машинство, индустријско инжињерство и заштиту на раду. Сва та  занимања су данас тражена на тржишту и нема незапослених инжињера на бироу – прецизирао је Котур.

Анђелу Божић која ове године завршава средњу школу највише је занимао Електротехнички факултет, док је матурант Вук Врањеш већ одлучио да упише Факултет техничких наука у Новом Саду, смјер софтверско инжењерство. Уна Теофиловић је казала да још увијек разматра који факултет да упише, али је одлучна да то буде струка која је уско повезана са математиком и програмирањем.

Матуранти су махом истакли да их је највише интересовало који предмети се полажу на пријемним испитима, као и информације о припремној настави.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ ове године испраћа генерацију од 118 матураната.

Related posts

Скупља риба, мања потражња

admin

СВЕ МАЊЕ УЗОРАКА МЕСА СТИЖЕ НА КОНТРОЛУ

admin

Ученици СШЦ „Михајло Пупин“ показали хуманост

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još