ИЗДВОЈЕНОНовости

ЂАЦИ УСКЛИКНУЛИ С ЉУБАВЉУ СВЕТИТЕЉУ САВИ

Најљепше пјесме и приче посвећене првом српском архиепископу, просвјетитељу и учитељу Светом Сави, одјекивале су вечерас Центром за културу, на Светосавској академији коју је приредила Светосавска омладинска заједница заједно са дервентским школама и Центром за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност”.

Протојереј ставрофор Далибор Ђекић истакао је да је ова година посебно значајна, јер Српска православна црква прославља осам вијекова од аутокефалности.

– Светог Саву прослављамо као великог духовника, првог српског просвјетитеља и учитеља. Такође, и у политичком смислу, Свети Сава је за српски народ учинио што стотину других не би успјели ни за стотину година – казао је Ђекић.

Он је у светосавској бесједи, рекао да је у историји риједак примјер да син поглавара и господара земље оставља сјај и богатство владалачко само да народу своме од што веће користи буде.

  • Цркву српску, која је кроз вијекове, па све до данашњег дана, била бранич имена и језика Србинова, оставио нам је Свети Сава у аманет, да је чувамо и бранимо као зјеницу ока свога, јер она је оно што смо ми, а ми смо то што је она. Свака борба захтјева да су све силе сједињене и спојене. Сложној браћи све је можно. С тога, нека међу нама љубав влада, нека влада свети мир у сваком послу и раду народном – казао је Ђекић у бесједи.

Ђаци су се и ове године потрудили да свако слово о Светом Сави буде изречено сигурним и јасним гласом, а аплаузи којим су њихове изведбе награђене, потврђују да су успјели достојанствено да рецитацијама и пјесмама одуже великом српском просвјетитељу.

Светосавској академији присуствовао је замјеник начелника општине Синиша Јефтић.

 

Related posts

„ПРЉАЧА“ СЛАВИ ПИСАНУ РИЈЕЧ

admin

УЧЕНИЦИ БЕЗ СИМПТОМА

admin

ПРОГЛАШЕНА РЕДОВНА ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još