Култура

„Дедалова радионица“
донијела снажне поруке

Представа „Дедалова радионица“ која носи поруке о умјетности, стварању и пожртвовању одиграна је вечерас у дервентском Центру за културу пред љубитељима комада на „даскама које живот значе“.

Постава од двадесетак глумаца драмске секције гимназије „Јован Дучић“ из Добоја која је изнијела представу, приредила је Дервенћанима праву митолошку посластицу са бројним порукама, а матурант ове школе Вељко Матковић који потписује режију и текст представе, те отјелотворује главни лик Дедала, истакао је да је најтежи дио представе било написати сценарио и кроз њега повезати ликове и догађаје.

-Прва идеја се десила када сам читао „Портрет уметника младости“ од Џејмса Џојса који је описивао лика Стивена Дедалуса као симбол уметности, са својом радионицом тамо негде далеко, и који није одустао од својих снова. Али већина ствари у представи су неке моје опсесије о уметности, смрти, музама, времену, инспирацији и оног што сам ја, као што се и каже у представи „да кроз своју креацију изражаваш себе“ – објаснио је аутор.

Лик Џејмса Џојса изнијела је Емилија Кресојевић и поред изазова мушког лика, она је истакла да је цијели процес рада на представи пратило доста тешкоћа.

– Након прошлогодишње представе „Процес“ настале по познатом Кафкином дјелу, ове године смо уприличили нешто посебно, јер је Вељко написао један генијалан сценарио, али је рад на представи пратило доста тешкоћа. Нисмо имали средстава, а како је наш Центар за културу у фази реновирања, нисмо имали ни гдје да вјежбамо, тако да смо радили у нашој школи и у Петрову – рекла је Кресојевићева која је истакла да је изазовно било и отјелотворити мушку улогу.

– Доста смо радили на имитирању мушких покрета и говора – казала је ова млада глумица, а главну улогу нимфе Калијадне донијела је Теодора Кикић која је казала да су чланови размишљали и о промјени имена представе обзиром да је ипак у фокусу Калијадна.

Ова представа је на 21. Фестивалу драмског стваралаштва БиХ у Коњицу крунисана са 14 награда за глуму, режију, главне глумце, покрет и друге.

Related posts

СТИХОВИ САТКАЛИ МАГИЧНО ВЕЧЕ

admin

Илиндански пјеснички сусрети 6. августа

admin

Библиотека објавила побједнике осмомартовског конкурса

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još