ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента предано
његује антифашизам

Дервента је показала и доказала да његује антифашистичке вриједности, обиљежавајући све значајне датуме из Народноослободилачке борбе и обнављајући спомен – обиљежја подигнута у част свим палим жртавама за данашњу слободу.

Поручено је то данас приликом обиљежавања 9. маја, Дана побједе над фашизмом, поводом којег су на споменику код Основне школе „Никола Тесла“ положени вијенци. Сјенима страдалих поклонили су се градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић и делегација дервентског СУБНОР-а. 

Градоначелник је овом приликом истакао да је Дервента град који се сваке године придружује другим европским градовима у обиљежавању овог датума.

– Бојим се рећи да је обиљежавање ове године посебно значајно јер се рецидиви идеологија понављају, поготово у Европи што нас нагнава да вјерујемо да фашизам није сломљен, да још траје и да има продужено дејство. Утолико ми је драже да његујемо успомену, да се окупљамо и одајемо пошту људима који су дали своје животе у борби 1945. године против највећег зла – рекао је Симић.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да су обиљежавања овог датума значајно и како би се праве вриједности преносиле на млађе генерације.

– Помислили смо 1945. године да је фашизам побијеђен, али то највеће зло човјечанства до дана данашњег живи и све се више распламсава, а посебно је букнуо деведесетих година прошлог вијека. Ми, потомци хероја Народноослободилачког рата, морамо да баштинимо ове датуме и стално подсјећамо народ и наше нове генерације на то велкко зло човјечанства – рекао је Прерадовић додавши да су на територији Дервенте обновљени готово сви споменици из НОБ-а и да се обиљежавају сви значајни датуми који славе побједу над фашизмом.

Обиљежавању су присуствовали и други представници јавног живота Дервенте, те посланици у Народној скупштини РС Игор Жунић и Денис Пијетловић.

Обиљежавање 9. маја започело је одавањем поште и полагањем вијенца на спомен – обиљежју на Партизанском гробљу

Related posts

Велико интересовање за Вашар и Сајам привреде

admin

СТИГЛЕ НОВЕ СТОЛИЦЕ У ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ

admin

УТВРЂЕН НАЦРТ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА, ПРИМЈЕДБЕ ДО 23. ЈУНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još