ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Представљене мјере за превенцију
вршњачког насиља у школама

Влада Републике Српске усвојила је програм мјера за превенцију и спречавање вршњачког насиља у школама и ђачким домовима, а министарка просвјете и културе Жељка Стојичић, истакла је да фокус није био на репресивним мјерама, већ на промоцији ненасиља.

Послије трагедије у београдској Основној школи „Владислав Рибникар“, одржана је ванредна сједница, а програм мјера рађен је у складу са закључком Владе.

– Радићемо на томе да законске одредбе које треба прилагодити реализацији мјера, да то и урадимо – рекла је Стојичићева.

У складу са овим, свака школа би у наредном периоду требала донијети сопствени кодекс понашања, а осим тога, предвиђено је побољшање материјалних и техничких услова у школама.

– Мислим да је потребно да се уведе видео – надзор у свим школама у којима није уведен, обезбиједити школе додатном расвјетом, а бавићемо се и ограђивањем наших школских објеката, како би цјелина школе и простор око школе били компактни – додала је Стојичићева.

Овом приликом, министарка је најавила и унапређење механизма школског дежурства, како би и улога школског ноћног чувара била редефинисана и како би он био на располагању током наставног процеса.

Школе ће на располагању имати и јединствен образац за евиденцију насиља, а за ученике ће бити рађен штампани и едукативни материјал за препознавање насиља у школама и школским домовима.

– Успоставићемо базу података верификованих програма за превенцију насиља, а радиће се и на прикупљању података о одобреним програмима који се користе у школама – истиче Стојичићева.

Такође, као мјеру представила је и унапређење система анонимне пријаве насиља путем сандучета повјерења, а већ од наредне школске године у наставни план и програм биће увршћен нови предмет хуманост и безбједност за девети разред.

Осим тога у средњим школама исти предмет ће бити изборни.

– План је ојачати и стручне службе како би се осигурала заступљеност свих сарадника у свим школама. Радиће се на јачању васпитне улоге наставника и стручних сарадника, као и компетенција директора поново негирајући политички утицај у школама. Нико у школи не смије бити изузет од те обавезе да смо дужни ученицима да створимо и пружимо сигурно окружење током њиховог боравка у истим –  нагласила је.

Како Стојичићева истиче, план је унаприједити и примјену постојећих програма у школама за превенцију насиља, али и укључити родитеље као и ширу заједницу активности у школама везане за превенцију насиља. Додаје, да ће школе бити отворене као мјеста у којима се могу одвијати одређене заједничке активности након наставног процеса.

Када је ријеч о сигурности дјеце у школама, Стојичићева додаје да ће се од Министарства унутрашњих послова Републике Српске тражити да на располагању остане школски полицајац.

– У наредном периоду требала би бити спроведена и медијска кампања за превенцију насиља у школама, а опредјељење министарства је да не уводи забрану уношења телефона у школе, али у складу са овим наложићемо доношење акта којим се уређује њихова употреба у школама, јер сматрамо да је комуникација родитеља и ученика неопходна послије наставног процеса – рекла је Стојичићева истичући да одређени број школа већ има интерне акте, али да су они неопходни у свим школама.

Такође, најављено је да ће бити рађено и на изради и уградних софтвера, који би онемогући ђацима приступ нежељеним садржајима на интернету током боравка у школама.

Како се процјењује, за реализацију оваквог пројекта, биће потребно око 23 милиона КМ.

(РТРС)

Related posts

Игром и пјесмом испунили срца публике

admin

Идућих дана хладније

Derventski List

1. мај симбол борбе за радничка права

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još