Култура

Оживјело дјело пјесникиње
Јозефине Крајиновић Даутбеговић

Вече посвећено пјесникињи Јозефини Крајиновић Даутбеговић, које је одржано вечерас у дому Хрватског културног друштва „Напредак“, настављено је овогодишње издање манифестације „Дервентско срце“, које традиционално организује ИМИЦ “Заједно“.
Предсједница ИМИЦ-а Јасмина Радановић казала је да је промоција организована у сарадњи са ХКД “Напредак“ и фра Мирком Филиповићем, у години обиљежавања 75 година од рођења пјесникиње и 15 година од када је преминула.
-Вјерујем да су и вечерас суграђани уживали у понуђеном програму и да смо у већој мјери приближили стваралаштво пјесникиње која је рођена на Плехану. Овим се наставља манифестација „Дервентско срце“ – рекла је Радановићева напименувши да су у промоцији учествовали и ученици музичке школе.
О пјесникињи и њеном дјелу говориле су књижевнице Дарија Жилић и Лидија Решковац, а рецитацијама њену поезију говорили су и Јасмина Радановић, те Милица и Фадил Пелесић.
Јозефина Крајиновић Даутбеговић рођена је на Плехану, младост и вријеме школовања је провела у Славонском Броду, зреле године у Добоју, а у вријеме рата преселила је у Загреб.
Све своје важно, вриједно, и болно претворила је у поезију за коју књижевни критичари кажу да је врхунска. Збирке поезије су превођене на свјетске језике.

Related posts

Међународни илиндански пјеснички сусрети сутра

admin

Драма „Тајни задатак“ у уторак

admin

Аудиција за Градски хор сутра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još