ИЗДВОЈЕНОНовости

Предано његовати сјећање
на борбу против фашизма

Дана устанка народа БиХ против фашизма, 27. јул, свечан је дан за Календеровце, али и остатак Дервенте, јер чува сјећање на подвиг предака који су 1941. године устали притив смртоносне идеологије и за слободу заложили оно највредније што су имали – своје животе.

Поводом Дана устанка и ове године у Календеровцима су се окупили представници СУБНОР-а, потомци учесника Народноослободилачке борбе, представници локалне управе, те други мјештани и поштоваоци антифашистичке борбе, присјећајући се почетака организованог отпора против фашизма, али и његових жртава.

Тим поводом градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегације СУБНОР-а и представници политичких партија СНСД и СП положили су вијенце испред спомен – обиљежја погинулим борцима НОР-а и осталих жртвама, а почаст је уз служење помена одата и погинулим под фашистичким терором у Календеровацима, Осојцима и Рапћанима.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић напоменуо је да су 27. јула 1941. године почели устанци народа у БиХ и Хрватској против фашизма, а зачетак отпора на подручју Дервенте био је у Појезни 4. јула.

– Послије тога, централни покрет устанка у Дервенти био је из календеровачког краја. Посебно је трагична судбина мјештана овог села, али и Осојаца и Рапћана, које су усташе побиле 1945. године послије повлачења партизанских јединица, спалившти, при том, села. Ми смо дужни да поштујемо људе који су дали своје животе за слободу коју данас живимо – рекао је Прерадовић.

Градоначелник је нагласио да је 27. јул синоним отпора народа у Календеровцима против фашизма и да је важно поштовати њихово страдање.

– Драго ми је да из године у годину, уз бројне поштоваоце и потомке, који воле слободу и једну дивну државу, чувамо сјећање на антифашистичку борбу – рекао је Симић уз напомену да се мора поштовати  традиција и животи које су људи дали.

– Драго ми је да је наш мјесни свешетник одржао  парастос и жртвама фашистичког терора из три села у којима је 1945. године више од 60 душа погинуло само зато што су Срби – рекао је Симић, који је почаст одао и страдалим у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату.

Милан Гаврић из Осиње поштоваоц је антифашистичке борбе, али и чувања сјећања на жртве.

– Завршетком Другог свјетског рата мислили смо да је фашизам готов и да се никада неће поновити, али нажалост, свједоци смо да је 1992. године ова идеологија оживјела и да су њени носиоци исти они који су ову идеологију предводили  1941. године – рекао је Гаврић.

Календеровачки свештеник Давор Петковић истакао је да се жртава страдања увијек треба с пијететом сјећати.

– Требамо увијек молитвено да их се сјећамо, Богу да се молимо за њих, јер они су своје најсветије дали да би ми данас могли слободно да живимо – рекао  је Петковић.

Дану устанка у Календеровцима присуствовао је и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, представници Градске борачке организације, потомци учесника НОР-а и чланови СУБНОР-а, мјештани и други суграђани. 

Related posts

ДОНОСИМО ПРЕЛИМИНАРНУ РАНГ ЛИСТУ СТИПЕНДИСТА ОПШТИНЕ

admin

Осињска бригада чојством
заслужила поштовање

Derventski List

ДЕРВЕНТА СТАБИЛНА И УСПЈЕШНА ОПШТИНА (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još