Uncategorized @bsДруштво

Пјесма из Босанске Крајине
у фокусу радионице

Радионица пјевања, која се одржава у оквиру дводневног фестивала етно – пјесме, данас је у галерији Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ окупила учеснике концертног дијела манифестације, али и друге заинтересоване, а у фокусу семинара била је традиционална пјесма из Босанске Крајине.

Један од најособенијих видова пјевања из овог поднебља су пјесме „грокталице“ које су у фокусу радионице, а како је истакла вођа радионице етнолог Милица Јовин из Бачке Паланке, за пјсме из овог поднебља потребно је да сваки солиста да неки посебан карактер „гроктању“ и нађе у себи начин да пробуди ту ноту.

-Драго ми је што су сви учесници радионице ангажовани у својим певачким групама, тако да имају базично певачко искуство сви имају, а то умногоме олакшава рад. Кренули смо „грокталицу“ која није нимало наивна, дакле реч је о посебној техници извођења, а ова радионица би требало да им да основ за даљу вежбу – објаснила је Јовин додавши да је посебно задовољство што је један број полазника семинара поријеклом управо из Босанске Крајине.
Фестивал етно – пјесме по седми пут организовао је СКУД „Дервента“, а већ другу годину заредом манифестација има едукативни карактер.

Related posts

ДЕРВЕНТСКИ ПРЕДСТАВНИЦИ БЛИСТАЈУ У „РИТМУ ЕВРОПЕ“

admin

Часови јапанског језика и културе
веома садржајни и занимљиви

Derventski List

Желим да и даље његујем знање и таленте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još