Друштво

Промоција укоричених тајни Ћелара данас

Историја старог православног гробља и црквишта Ћелар, својеврсног археолошког налазишта, укоричена је у истоимену књигу која ће бити представљена данас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Ћелар, који се налази у дервентском насељу Костур, локалитет је на којем се у 18. вијеку налазило гробље, које се према историјским изворима на том мјесту користило до средине 19. вијека. Послије добијања дозволе за градњу православне цркве у Српској вароши, претпоставља се да је стигла и дозвола за подизање новог гробља, те се ово на Ћелару више није користило.

Овај локалитет на иницијативу Дервенћанина Славена Кузмановића, који је уз Дамира Кљајића и Жељка Божића, аутор књиге „Ћелар старо православно гробље и црквиште, уређен је 2021. године.

Промоција ће, у организацији Туристичке организације Дервенте и Истраживачког центра „Искон“ из Бањалуке, бити одржана од 19 часова.

Related posts

Ученици се окушали
у говорништву

Derventski List

Овог викенда појачане контроле возача

admin

ЂАЦИ УЉЕПШАЛИ ДАН СТАНАРИМА „ЗЛАТНОГ ЛУГА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još