ИЗДВОЈЕНОНовости

Република Српска је
слободна и трајна

Народни митинг под слоганом „Бранимо Српску“ одржан је вечерас у Спортском центру окупивши, осим више хиљада грађана, представнике институција РС, српске представнике у заједничким институцијама БиХ, челнике дервентске и локалних управа из читаве регије.

Са скупа, који је до сада одржан у Добоју, Требињу, Приједору, Зворнику и Градишци, упућена је подршка представницима Републике Српске у борби за очување Српске, њених институција и имовине.

Домаћин вечерашњег скупа градоначелник Дервенте Милорад Симић казао је да су Дервенћани показали да стају у одбрану Републике Српске и њених институција и надлежности.

– Из Дервенте шаљемо поруке мира и љубави према својој отаџбини, с обзиром да су витални интереси Републике Српске у доброј мјери угрожени. Дервенћани на овај начин бране Републику Српску и њене институције, јер њиховим нарушавањем губимо слободу, највећу тековину за коју смо се изборили – рекао је Симић.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да ће Република Српска бити онолико јака колико су јаке њене институције и колико је јака вјера и љубав народа.

-Имамо и једно и друго и желимо то да покажемо. Хвала Дервенти, али нашим другим општинама које су то показале снагу и јединство које имамо између институција и народа – истакла је Цвијановићева.

Захвалност окупљеним грађанима на подршци изразио је и предсједник Владе РС Радован Вишковић.

– Грађани, народ Републике Српске, је препознао све оно што покушава да се ради у институцијама Српске. Велико хвала грађанима Дервенте који су се окупили у оволиком броју, јер никада ова дворана није била попуњена на овакав начин и њихова је порука већа него било које наше ријечи које можемо изговорити. Сви ти који доносе одлуке или желе да намећу одлуке прате одзив народа и виде да оно што они покушавају урадити је против Српске и институција. Грађани РС не дају своје институције и то је оно што њих боли – казао је Вишковић поручивши да имовина припада народу Српске као дејтонска категорија.

Митингу су присуствовали и предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић и министри у Влади РС, као и народни посланици СНСД-а из Дервенте Игор Жунић и Денис Пијетловић, одборници локалног парламента и представници партија коалиционих партнера СНСД-а.

– Срби се не могу одрећи разума, памети и свог предсједника, којег су демократски изабрали, али ни своје имовине коју су крвљу и патњом заслужили. И сада бранимо заставу Републике Српске, њен амблем и имовину, а предсједник Милорад Додик дужан је да све то представља. Kада би склонили њега, била би отета и та имовина, за коју је он потписао закон за који смо гласали. Ми имамо имунитет, а он нема зато што је спроводио наше одлуке – рекао је Стевандић, док је министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао да Република Српска ни по коју цијену неће одустати од својих права, институција и онога за шта је своје животе дало више од 20.000 њених најхрабријих синова.

– Ми сматрамо да Република Српска једино мјесто за нашу сигурност и да је мјера слободе и равноправности. Из Дервенте се шаље порука да је Република Српска трајна, да је слободна да бира свој пут, да има своје институције, представнике и политику. Тражимо од других да то поштују, јер поштујемо и ми њих. Ми ту политику нећемо напуштати, нити је мијењати – рекао је Ђокић.

У име предсједника Народне партије Српске Дарка Бањца скупу се обратио Синиша Никић истакавши да окупљање у Дервенти шаље јасну поруку одбране институција, предсједника и имовине Српске.

Related posts

Пјешачки прелаз додатно
ће заштитити ђаке

Derventski List

Дио Улице Николе Пашића
добио нови изглед

Derventski List

Трстенци чувају сјећање
на 18 погинулих бораца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još