Друштво

Gimnazija čvrst
temelj znanja

Svi učenici koji žele kroz srednjoškolsko obrazovanje steći što obuhvatnije znanje iz čitavog spektra oblasti zasigurno će izabrati gimnaziju, a čvrste temelje znanja u Srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“ budući gimnazijalci moći će da dobiju kroz opšti i društveno – jezički smjer.
Planom upisa u školsku 2023/2024. godinu predviđena su dva odjeljenja gimnazije, i to opšti i novi, društveno – jezički smjer sa po 20 učenika. Iz ove škole naglašavaju da će svim gimnazijalcima, osim redovne nastave, na raspolaganju biti i mogućnost da otkrivaju i usvajaju talente kroz vannastavne aktivnosti, mahom sekcije, projekte, predavanja, izlete, kulturne manifestacije, tribine i takmičenja.
Direktorica SŠC „Mihajlo Pupin“ Gordana Asentić istakla je da gimnazija nesumnjivo otvara mogućnost individualnog razvoja.
– Gimnazija je od pamtivijeka bila škola za najbolje učenike koja otvara vrata širokoj lepezi znanja i vještina. Treba naglasiti da je derventska gimnazija, koja traje već 110 godina, primjer te prakse. Većina derventskih doktora, inženjera i profesora završili su gimnaziju, jer upravo ova škola daje široko znanje u svim oblastima – rekla je Asentićeva napominjući da su svršeni gimnazijalci podjednako spremni za upis na bilo koji fakultet.
– Osim toga, pohađanje gimnazije daje dodatne četiri godine da se preispitaju želje, analiziraju vlastiti afiniteti i u saradnji sa roditeljima i profesorima donesu ispravne odluke – kazala je Asentićeva dodavši da gimnazija, osim što je plodno tlo za dalje obrazovanje, obezbjeđuje i mogućnost za zapošljavanje.
– Gimnazija nipošto nije škola samo za odlične učenike, niti je to preduslov za upis. Gimnaziju treba da upišu učenici koji žele da nauče više. Pohađanje gimnazije je timski rad, jer u saradnji sa profesorima i ostalim članovima tima stvara se prijatna atmosfera za razvoj radnih navika prijeko potrebnih za dalje školovanje, ali i zaposlenje po završetku srednje škole – objasnila je direktorica.
Ponos škole zasigurno je plejada stručnjaka iz raznih oblasti, a koji su visoko obrazovanje na temeljima gimnazije ostvarili u Republici Srpskoj, Srbiji, ali i šire.
– Naši učenici ostvaruju najbolje rezultate na školskim, regionalnim, republičkim, državnim i međunarodnim takmičenjima, tako da i upis željenog fakulteta dolazi lako. Ovogodišnji smjer društveno – jezičke gimnazije, iako je novi u našoj školi, drži korak sa razvojem navika i vještina, pozitivnog odnosa prema školi, učenju i profesionalnom razvoju. Posebna pažnja posvećuje se sticanju znanja iz oblasti jezika, istorije, prava, socijologije, književnosti i istorije umjetnosti, tako da je za đake koji streme ka zvanju istoričara, filozofa, sociologa ili psihologa, ovaj smjer pravi izbor – istakli su iz ove škole.
Derventski list će u štampanom izdanju i na internet portalu www.derventskilist.net predstaviti i ostala zanimanja koja su dio upisne politike u SŠC „Mihajlo Pupin“.

Related posts

Више насеља
сутра без струје

Derventski List

За породицу Пелеш прикупљено 6.150 КМ

admin

Данас почиње обука и треће групе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još