ИЗДВОЈЕНОНовости

Petlja u planovima
„Autoputeva“ za ovu godinu

„Autoputevi Republike Srpske“ u 2023. godini planiraju projektovanje i izgradnju petlje „Stanari“, odnosno izgradnju priključka na auto – put Banjaluka – Doboj za Derventu i Stanare, kazali su u ovom javnom preduzeću.
Riječ je o infrastrukturnom projektu koji je od velikog značaja za mještane južnog dijela Dervente koji sada nemaju pristup auto – putu „9. januar“ koji prolazi nedaleko od njihovih domova.
Idejno rješenje za petlju predstavnici „Autoputeva“ prezentovali su prošle jeseni u prisustvu tadašnjeg ministra saobraćaja i veza RS Nedeljka Ćorića, a sadašnjeg v.d. direktora „Autoputeva“ i čelnika Dervente i Stanara na mjestu buduće izgradnje priključka u graničnom pojasu sela Osinja i Jelanjska. Radi se o projektu koji finansiraju „Autoputevi“.
Prvobitni plan, kako su objasnili iz „Autoputeva“, bilo je objavljivanje javnog poziva za nabavku usluga projektovanja, poslije čega bi se išlo u pravcu nabavke usluga izgradnje petlje.
– Zbog uštede vremena i resursa, donesena je odluka da se ide u pravcu jedinstvene nabavke usluge projektovanja i izgradnje petlje – precizirali su iz „Autoputeva“.
Pored toga, iz ovog preduzeća dodaju, da očekuju prekatekorizaciju lokalnog puta koji bi vodio do petlje.
– „Autoputevi RS“ očekuju skori dogovor resornog Ministarstva saobraćaja i veza RS, Javnog preduzeća „Putevi RS“ i grada Derventa o promjeni kategorizacije lokalnog puta koji se nalazi između postojećeg autoputa „9. januar“ Banjaluka – Doboj i grada Derventa. Naime, postojeći put je lokalnog karaktera, a da bi se njime omogućila veza sa saobraćajnicom prvog ranga, kakav je auto – put, neophodno je da bude minimalno na nivou regionalnog puta, a najidealniji rang je magistralni put – pojasnili su iz „Autoputeva RS“ dodajući da će po okončanju postupka prekategorizacije ovog lokalnog puta, ovo preduzeće moći da pokrene postupak nabavke usluge projektovanja i izgradnje petlje „Stanari“.
„Autoputevi“ bi, prema ranijim najavama, trebalo da finansiraju i izgradnju dvije pristupne saobraćajnice petlji, i pravca Stanara i Dervente.

Oživljavanje sela
S obzirom da je lokacija petlje „Stanari“ određena na samom raskršću od oko 30 kilometara udaljenosti od priključaka u Doboju i Prnjavoru, mještani u graničnim oblastima Dervnete i Stanara istakli su da će petlja za njih značiti oživljavanje tih krajeva i novo naseljavanje.

Related posts

Наредба о радном времену 21. новембра

admin

Од данас свакодневна вакцинација без заказивања

admin

Од школе се опраштају уз музику, пјесму и поворку градом (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: