ИЗДВОЈЕНОНовости

У СВАДБЕНОМ САЛОНУ МОТЕЛА „ДВОР“ ТРЕЋИ КАРАНТИН

Општински штаб за ванредне ситуације донио је на данашњој сједници закључак да се у свадбеном салону мотела „Двор“ оснује трећи карантин у Дервенти за смјештај особа којима буде одређена изолација због корона вируса, те је констатовано да су до сада предузете све мјере у складу са наредбама и препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације и других релевантних институција.

Капацитет новог карантина је од 60 до 80 мјеста у зависности од потребе, а његово опремање биће ускоро завршено.

Начелник општине и командант Општинског штаба Милорад Симић изјавио је да је у Дервенти ситуација под контролом, да нема мјеста за забринутост.

– Сама чињеница да Дервента има само једно лице позитивно на КОВИД-19, које се налази у Бањалуци и које је пред истеком карантинског, знак је да је стање озбиљно,  али не и алармантно. Ми тренутно имамо 543 особе у кућној изолацији и успостављеном карантину. Карантин је формиран у терапијској заједници „Извор“ на Плехану и ту се налази 17 особа. С обзиром да већ имамо оформљена два карантина трудићемо да смјештај организујемо тако да сви који су негативни на корона вируса буду у безбиједном окружењу, а сви који нису тестирани након узимања налаза не буду смјештани са особама које су негативне – рекао је Симић додајући да све процјене говоре да ће и нови карантин у свадбеном салону мотела „Двор“ бити потребан због најаве доласка већег броја људи у Дервенту из сусједних земаља.

– У карантинима ће бити задовољени услови за ваљан боравак, при томе мислим на топлу воду, гријање, три оброка, 14 маски за 14 дана боравка – рекао је Симић поново апелујући на суграђане којима је одређена мјера кућне изолације да то и поштују, јер тиме чувају своје ближње.

– Треба да се придржавамо упутстава, да смањимо социјалне контакте. Веома сам задовољан досадашњим понашањем грађана и како се носе са овом ситуацијом, али морамо да уведемо још дисциплине и колико то будемо испоштовали прије ћемо изаћи из ових проблема – казао је Симић додавши да је Дервента опскрбљена довољном количином средстава за дезинфекцију, маски и заштитних одијела.

Додао је и да ће сједница Скупштине општине бити одржана највјероватније до 15. априла.

Епидемиолог у дервентском Дому здравља др Милена Бјеговић Ђујић изјавила је да је епидемиолошко стање у Дервенти добро.

– У Дервенти су тренутно 543 особе под здравственим надзором епидемиолога, од којих смо данас током дана контактирали или ћемо контактирати њих око 100 који су доброг здравственог стања и којима истиче четрнаестодневни период кућне изолације и период надзора. За сада имамо само једног пацијента који је оболио од инфекције изазване корона вирусом и тај пацијент се налази у Студентском дому у Бањалуци. Ускоро истиче период који је морао да проведе у карантину и биће поново тестиран и надамо се да ће се потпуно опорављен вратити својој породици. До сада смо тестирали деветоро лица, од којих је само један позитиван – рекла је Бјеговић Ђујић.

Она је додала да су у карантину на Плехану смјештене особе које су претходних дана тестиране на граничним прелазима и чији су налази на корона вирус негативн.

– Ријеч је о 14 лица, док још три особе чекају налазе. У убудуће, сви који буду долазили са граничних прелаза такође ће бити смијештани у карантине које организује локална заједница, начин њиховог тестирања и третирања ћемо договарати у складу са упутствима која будемо добијали од Института за јавно здравство и Министарства здравља – рекла је Бјеговић Ђујић.

Нагласила је да је најважније да се становници придржавају упутстава које добијају од начелника и стручних служби путем медија.

Самостални стручни сарадник за послове цивилне заштите Драгољуб Кукић казао је да је штаб усагласио да закључци које је донио Републички штаб за ванредне ситуације буду објављени на дервентским порталима како би се суграђани још боље упознали са њиховим садржајем.

Из штаба су навели и да су на данашњој сједници примили к знању закључке Републичког штаба за ванредне ситуације, а посебно онај који се односи на то да је особама старијим од 65 година, за задовољавање основних потреба за намирницама, лијековима и другим потребама, дозвољено  кретање уторком и петком од седам до десет часова.

– Продужена је примјена закључака о ограничавању окупљања у вјерским објектима, ограничењу куповине појединих производа, обустави јавног превоза у друмском саобраћају, предузимању мјера против лица која не поштују мјере кућне изолације и организовању васпитно образовног рада на даљину – саопштено је из штаба.

Такође, примљен је к знању и закључак да домови здравља у РС, у оквиру обавезног спровођења мјера за реаговање на појаву болести изазване корона вирусом, организују пружање само хитне медицинских услуга које подразумијевају хитна стања због животне угрожености пацијента, хитне стоматолошке услуге, хитне медицинске поступке у гинекологији и педијатрији, те имунизације и прописивања терапије пацијентима који болују од хроничних болести, уз поштовање свих мјера заштите.

Related posts

СТАРТУЈЕ ФУТСАЛ КАРАВАН, ИЗВУЧЕНЕ ГРУПЕ

admin

ЉЕТО ЋЕ БИТИ ТОПЛИЈЕ, АЛИ СА ВИШЕ ПАДАВИНА

admin

Трговинама радно вријеме недјељом до 15 часова

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još