Култура

„Пркос – фест“ одисао
нотама класичне музике

Програм гудачког квартрта „Мераки“ из Београда обогатио је четврто издање љетње манифестације „Пркос – фест“, а плато испред Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ одисао је вечерас нотама класичне музике.
На двије виолине, виоли и виолончелу чланице „Меракија“ пред Дервенћанима су извеле познате композиције Моцарта, Бетовена, Чајковског и Шестаковича, а публика је имала прилику да послуша и обраде танга и филмску музику.

– Наша група настала је када смо уписале мастер студије, професорка нас је спојила и, искрено, нисмо мислиле да ће нешто бити од тога, али „Мераки“ постоји већ три године – рекла је умјетница на виолончелу Магдалена Матић додавши да је за три године постојања група већ сабрала доста успјеха.

-Најзначајније су нам биле стипендије које смо добијале за фестивале у Норвешкој где смо имале прилику да радимо са разним уметницима, а ове године и са диригентом Николасом Картијем. У скорије време, постале смо део „Мерита“ платформе заједно са 37 европских гудачких квартета, а реч је о пројекту „Креативне Европе“, што ће нам бити карта за турнеју по Европи – објаснила је Матићева.

У наредном периоду ова састав, умјетнице на виолини Виолету Ћирић и Наду Шарковић, те Ену Ваганек на виоли и Магдалену Матић на виолончелу, очекује рад на докторатима, мастер и специјалистичким радовима као и рад са менторима пројекта у Француској.

Related posts

НАЈЉЕПШЕ ЕТНО ПЈЕСМЕ ИСПУНИЛЕ СРЦА

admin

Музичка радионица „Соната“ шири крила младим музичарима

admin

ДОДЈЕЛОМ НАГРАДА ЗАВРШЕНА ПОЗОРИШНА МАГИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još