Друштво

Представљена књига
„Календеровачки масни сир“

Књига „Календеровачки масни сир“ аутора Дамира Кљајић, која је представљена данас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“, садржи најзанимљивије чињенице о овом дервентском производу од почетака његове производње 1952. године у Земљорадничкој задрузи у Календеровцима.

Кљајић је писање књиге започео 2017. године док је још био запослен у Туристичкој организацији Дервенте.

-Примјетио сам да нема конкретних података о овом сиру, односно када је настао и како се развијао, и одлучио сам да кренем у прикупљање података. Током ове године пријавили смо пројекат Удружењу „Топер“ из Добоја и добили смо пројекат за штампање књиге – рекао је Кљајић, уз напомену да је податке прикупљао на терену, код домаћина.

-Календеровачки масни, као и кисели сир, спада у аутохтоне сиреве, то је масни, крављи сир назван по дервентском селу Српски (Горњи) Календеровци, гдје је 1952. године у Земљорадничкој задрузи почела његова производња. Рецептура Календеровачког сира је доста проста и углавном сви имају исту рецептуру – рекао је аутор.

Директорица Туристичке организације Биљана Теофиловић додала је да је аутор имао подршку ове организације у издавању књиге, и да је веома значајно да је она угледала свјетлост дана.

-Подржали смо издавање књиге јер је садржај усмјерен на један од препознатљивих знакова Дервенте и радићемо на томе да се календеровачки сир брендира – рекла је Теофиловићева.

Наташа Ђеорђић из Удружења грађана „Топер“ казала је да је ријеч о пројекту који има за циљ да у једном дијелу БиХ допринесе очувању културне материјалне и нематеријалне баштине.

У књизи аутора су описани, уз бројне фотографије, почеци производње сира у задрузи, производња сира у сеоским домаћинствима, интересантне приче о произвођачима, процес производње, те географско поријекло сира и његов назив.

Књига, као и летак „Календеровачки масни сир“, који су данас представљени настали су у оквиру пројекта „Допринос мрежа организација цивилног друштва унапређењу културног наслијеђа у БиХ“, који финансира Европска унија.

Књига је објављена у издању Истраживачког центра „Искон“ из Бањалуке и Туристичке организације Дервенте, а представљању у Дервенти присуствовао је и начелник градског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, те други представници јавног, политичког и друштвеног живота

Related posts

ВОЛОНТЕРИ НЕУМОРНО ПОМАЖУ СУГРАЂАНИМА

admin

ПЛЕСНА СМОТРА ОКУПИЛА 380 МЛАДИХ УМЈЕТНИКА

admin

Организован осмомартовски пријем за одборнице

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još