Друштво

Представљена књига
„Календеровачки масни сир“

Књига „Календеровачки масни сир“ аутора Дамира Кљајић, која је представљена данас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“, садржи најзанимљивије чињенице о овом дервентском производу од почетака његове производње 1952. године у Земљорадничкој задрузи у Календеровцима.

Кљајић је писање књиге започео 2017. године док је још био запослен у Туристичкој организацији Дервенте.

-Примјетио сам да нема конкретних података о овом сиру, односно када је настао и како се развијао, и одлучио сам да кренем у прикупљање података. Током ове године пријавили смо пројекат Удружењу „Топер“ из Добоја и добили смо пројекат за штампање књиге – рекао је Кљајић, уз напомену да је податке прикупљао на терену, код домаћина.

-Календеровачки масни, као и кисели сир, спада у аутохтоне сиреве, то је масни, крављи сир назван по дервентском селу Српски (Горњи) Календеровци, гдје је 1952. године у Земљорадничкој задрузи почела његова производња. Рецептура Календеровачког сира је доста проста и углавном сви имају исту рецептуру – рекао је аутор.

Директорица Туристичке организације Биљана Теофиловић додала је да је аутор имао подршку ове организације у издавању књиге, и да је веома значајно да је она угледала свјетлост дана.

-Подржали смо издавање књиге јер је садржај усмјерен на један од препознатљивих знакова Дервенте и радићемо на томе да се календеровачки сир брендира – рекла је Теофиловићева.

Наташа Ђеорђић из Удружења грађана „Топер“ казала је да је ријеч о пројекту који има за циљ да у једном дијелу БиХ допринесе очувању културне материјалне и нематеријалне баштине.

У књизи аутора су описани, уз бројне фотографије, почеци производње сира у задрузи, производња сира у сеоским домаћинствима, интересантне приче о произвођачима, процес производње, те географско поријекло сира и његов назив.

Књига, као и летак „Календеровачки масни сир“, који су данас представљени настали су у оквиру пројекта „Допринос мрежа организација цивилног друштва унапређењу културног наслијеђа у БиХ“, који финансира Европска унија.

Књига је објављена у издању Истраживачког центра „Искон“ из Бањалуке и Туристичке организације Дервенте, а представљању у Дервенти присуствовао је и начелник градског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, те други представници јавног, политичког и друштвеног живота

Related posts

Животне стазе заједно кроте пуних 60 година

admin

Представе, приредбе и маскенбал за крај полугодишта

admin

ПОВРЋЕ, ВОЋЕ И РИБА ЗА ДЕТОКС ОРГАНИЗМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još