Друштво

Уз рад и заједништво живот
у селу даје најљепше плодове

Фарма музних грла коју Стјепан Гојковић у Осињи води са својом породицом примјер је да уз посвећеност, рад и заједништво, и живот на селу може да да најљепше плодове.

Гојковић, који на породичном имању води фарму музних грла и производи храну за музилице, годишње испоручи око 143.000 литара млијека. За живот у селу, каже, никад није имао дилему.

– Завршио сам гимназију и никада нисам радио у некој фирми. Мој избор је био живот у селу и сточарство. Моји родитељи су овим послом почели да се баве 1996. године, најприје са мањим бројем грла, а онда временом су фарму проширили на 24 музних крава и седам јуница – прича Гојковић који „Млијекопродукту“ из Козарске Дубице дневно испоручује 360 литара млијека.

– Од свега се може живјети, али уз велику љубав према животу у селу потребно је и доста труда и рада, породичне слоге и заједнице, и онда се све може постићи. То је наш избор. Супруга и ја сваки дан устајемо у шест, крећемо са мужом, прихраном грла и предајом млијека, а нађе се времена и за одмор, да одвеземо дјецу у школу и друго – наводи Гојковић који обезбјеђује и довољне количине житарица за исхрану грла.

– Обрађујем око 40 хектара земљишта, од чега је седам хектара у мом власништву, а остало узимам у закуп. Имам сву потребну механизацију за обраду земљишта и одмах лакше иде. На имању имам артешки бунар и довољне количине воде, а имаћу и прикључак на водовод који пролази кроз село – додаје Гојковић истичући да је свјестан да живот у селу за младе људе више није атрактиван и да их све више бира неки други пут.

– Сјећам се времена када је у осињском крају свака кућа имала барем по једну краву. Данас је неко ново вријеме. Млади одлазе и тешко се одлучују за живот и рад на селу. Треба искрено говорити, тешко је младом човјеку одлучити се на све ово, јер су почетна улагања велика, ако већ од раније породица нема ослонац – прича Гојковић поручујући младима да граде свој живот тако да буду задовољни, али да морају бити свјесни да је за сваки посао потребан труд и залагање.

Подстицаји

Фарма Гојковић има подршку из градског и републичког буџета у виду подстицаја.

– Сваки вид подршке је добродошао, али је јасно и да овна треба да буде већа. Откупна цијена млијека је 0,90 КМ по литру, а премија износи 0,25 КМ и то из републичког буџета, а из буџета града имамо 180 марака по музном грлу или јуници. Све ти добро дође – истиче Гојковић.

Related posts

КРАТАК СВАКИ ДАН ПРОВЕДЕН УЗ ВОДУ И РИБОЛОВ

admin

„Тинкер лабс“ доноси креативан приступ знању и експерименте

admin

Базаром и добрим расположењем почастили другаре из „Трола“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još