Друштво

Уз рад и заједништво живот
у селу даје најљепше плодове

Фарма музних грла коју Стјепан Гојковић у Осињи води са својом породицом примјер је да уз посвећеност, рад и заједништво, и живот на селу може да да најљепше плодове.

Гојковић, који на породичном имању води фарму музних грла и производи храну за музилице, годишње испоручи око 143.000 литара млијека. За живот у селу, каже, никад није имао дилему.

– Завршио сам гимназију и никада нисам радио у некој фирми. Мој избор је био живот у селу и сточарство. Моји родитељи су овим послом почели да се баве 1996. године, најприје са мањим бројем грла, а онда временом су фарму проширили на 24 музних крава и седам јуница – прича Гојковић који „Млијекопродукту“ из Козарске Дубице дневно испоручује 360 литара млијека.

– Од свега се може живјети, али уз велику љубав према животу у селу потребно је и доста труда и рада, породичне слоге и заједнице, и онда се све може постићи. То је наш избор. Супруга и ја сваки дан устајемо у шест, крећемо са мужом, прихраном грла и предајом млијека, а нађе се времена и за одмор, да одвеземо дјецу у школу и друго – наводи Гојковић који обезбјеђује и довољне количине житарица за исхрану грла.

– Обрађујем око 40 хектара земљишта, од чега је седам хектара у мом власништву, а остало узимам у закуп. Имам сву потребну механизацију за обраду земљишта и одмах лакше иде. На имању имам артешки бунар и довољне количине воде, а имаћу и прикључак на водовод који пролази кроз село – додаје Гојковић истичући да је свјестан да живот у селу за младе људе више није атрактиван и да их све више бира неки други пут.

– Сјећам се времена када је у осињском крају свака кућа имала барем по једну краву. Данас је неко ново вријеме. Млади одлазе и тешко се одлучују за живот и рад на селу. Треба искрено говорити, тешко је младом човјеку одлучити се на све ово, јер су почетна улагања велика, ако већ од раније породица нема ослонац – прича Гојковић поручујући младима да граде свој живот тако да буду задовољни, али да морају бити свјесни да је за сваки посао потребан труд и залагање.

Подстицаји

Фарма Гојковић има подршку из градског и републичког буџета у виду подстицаја.

– Сваки вид подршке је добродошао, али је јасно и да овна треба да буде већа. Откупна цијена млијека је 0,90 КМ по литру, а премија износи 0,25 КМ и то из републичког буџета, а из буџета града имамо 180 марака по музном грлу или јуници. Све ти добро дође – истиче Гојковић.

Related posts

Пријаве за припремни програм до краја мјесеца

admin

ПРИРЕДБОМ НА ЕНГЛЕСКОМ ОБРАДОВАЛИ РОДИТЕЉЕ

admin

Објављени резултати јунског уписног рока

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još