Друштво

Брусе знање за кулинарске подухвате

У школском ресторану Стручне и техничке школе већ неколико година дјелује кулинарска секција, у оквиру које истински заљубљеници у гастрономију испољавају креативност како у припремању, тако и у сервирању различитих јела.

С обзиром да су чланове секције ђаци ове школе које се школују за куварску струку, додатно вријеме проведено у кухињи своди се на унапређење знања, али и оставља простор за усавршавање које ће им на тржишту рада итекако бити корисно.

Професорица Грозда Вуковић која ову секцију каже да су ђаци махом ентузијастични и да се радо хватају у коштац са новим знањем.

– Полазници кулинарске секције махом су ученици кулинарске струке и ове године их има седам. Већина њих жели да надогради своје знање које стичу на часовима практичне наставе, јер куварство мора „да се осјети“. Када се ради о овој струци, не пише баш све у уџбеницима који су махом добра подлога за праксу – објашњава Вуковићева додајући да се у кулинарској секцији припремају готова јела, хладна и топла предјела, те посластице.

Она додаје да се на разне начине довијају како би кулинарска секција опстала.

– Чињеница је да је неопходно реновирати кухињу у школском ресторану и обновити инвентар, јер нам много тога недостаје и нисмо у стању пратити трендове. Такође, већину намирница купује школа, али много тога и полазници доносе од куће, као и ми, професори. Али, трудимо се да ово све буде одрживо, јер дјеца су заиста добра и желе да уче и то нас покреће – казала је Вуковићева.

Ивана Новић, ученица другог разреда смјера кулинарски техничар, иначе одличан ђак са свим петицама у дневнику, истиче да је кулинарска секција сјајна прилика да увјежба вјештине у кухињи које ће јој бити од велике помоћи приликом уписивања факултета.

– Додатна пракса заиста добро дође, најприје јер сам се за овај смјер одлучила јер волим да припремам храну и вољна сам да научим што више, јер имам у плану да послије средње школе надограђујем своје знање – казала је Новићева за коју професорица Вуковић није штедјела ријечи хвале тврдећи да ова ученица има и знање и вјештину, те јој предвиђа успјешну каријеру у кухињи.

Како је будући кулинарски техничар и студент гастрономије истакла највише воли да спрема домаћа, традиционална јела.

– Још увијек истражујем, нисам имала прилику да се окушам у спремању неких егзотичних јела која су карактеристична за италијанску, шпанску или кинеску кухињу, али са нестрпљењем очекујем да видим да ли ће ми и то ићи од руке – објаснила је Новићева додавши да се увијек радује часовима кулинарске секције али и да је од велике помоћи мајци у кухињи, посебно када се спрема славски ручак.

Будући кувар Милан Тривичевић сматра да је кулинарска секција и више него добра прилика да по завршетку средње школе има добре предиспозиције за проналажење посла.

– Ја сам из Прњавора и планирам да по завршетку школе останем у свом граду, запослим се и евентуално покренем сопствени бизнис – казао је Тривичевић који највише воли да припрема домаћа и традиционална јела, али такође, воли и да експериментише са италијанским специјалитетима.

Међу полазницима кулинарске секције је и Душан Гаврић ученик трећег разреда.

– Допада ми се да вријеме које проведем на кулинарској секцији, није сувопарна теорија. Добра ствар је што смо ми и дегустатори хране коју спремимо, те тако можемо и да процијенимо наше грешке како би јело било што укусније -додао је Гаврић.

Секција дјелује у школском ресторану, углавном послије наставе.

Такмичење

У кулинарској струци постоји и посебна секција коју води професорица Гордана Перић, а која припрема ђаке за такмичења у кулинарству.

Related posts

Даривање крви 16. марта

Derventski List

Мјештани уредили
центар Појезне

Derventski List

ОДГОВОРНОШЋУ ПРОТИВ ПОЖАРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još