Друштво

Брусе знање за кулинарске подухвате

У школском ресторану Стручне и техничке школе већ неколико година дјелује кулинарска секција, у оквиру које истински заљубљеници у гастрономију испољавају креативност како у припремању, тако и у сервирању различитих јела.

С обзиром да су чланове секције ђаци ове школе које се школују за куварску струку, додатно вријеме проведено у кухињи своди се на унапређење знања, али и оставља простор за усавршавање које ће им на тржишту рада итекако бити корисно.

Професорица Грозда Вуковић која ову секцију каже да су ђаци махом ентузијастични и да се радо хватају у коштац са новим знањем.

– Полазници кулинарске секције махом су ученици кулинарске струке и ове године их има седам. Већина њих жели да надогради своје знање које стичу на часовима практичне наставе, јер куварство мора „да се осјети“. Када се ради о овој струци, не пише баш све у уџбеницима који су махом добра подлога за праксу – објашњава Вуковићева додајући да се у кулинарској секцији припремају готова јела, хладна и топла предјела, те посластице.

Она додаје да се на разне начине довијају како би кулинарска секција опстала.

– Чињеница је да је неопходно реновирати кухињу у школском ресторану и обновити инвентар, јер нам много тога недостаје и нисмо у стању пратити трендове. Такође, већину намирница купује школа, али много тога и полазници доносе од куће, као и ми, професори. Али, трудимо се да ово све буде одрживо, јер дјеца су заиста добра и желе да уче и то нас покреће – казала је Вуковићева.

Ивана Новић, ученица другог разреда смјера кулинарски техничар, иначе одличан ђак са свим петицама у дневнику, истиче да је кулинарска секција сјајна прилика да увјежба вјештине у кухињи које ће јој бити од велике помоћи приликом уписивања факултета.

– Додатна пракса заиста добро дође, најприје јер сам се за овај смјер одлучила јер волим да припремам храну и вољна сам да научим што више, јер имам у плану да послије средње школе надограђујем своје знање – казала је Новићева за коју професорица Вуковић није штедјела ријечи хвале тврдећи да ова ученица има и знање и вјештину, те јој предвиђа успјешну каријеру у кухињи.

Како је будући кулинарски техничар и студент гастрономије истакла највише воли да спрема домаћа, традиционална јела.

– Још увијек истражујем, нисам имала прилику да се окушам у спремању неких егзотичних јела која су карактеристична за италијанску, шпанску или кинеску кухињу, али са нестрпљењем очекујем да видим да ли ће ми и то ићи од руке – објаснила је Новићева додавши да се увијек радује часовима кулинарске секције али и да је од велике помоћи мајци у кухињи, посебно када се спрема славски ручак.

Будући кувар Милан Тривичевић сматра да је кулинарска секција и више него добра прилика да по завршетку средње школе има добре предиспозиције за проналажење посла.

– Ја сам из Прњавора и планирам да по завршетку школе останем у свом граду, запослим се и евентуално покренем сопствени бизнис – казао је Тривичевић који највише воли да припрема домаћа и традиционална јела, али такође, воли и да експериментише са италијанским специјалитетима.

Међу полазницима кулинарске секције је и Душан Гаврић ученик трећег разреда.

– Допада ми се да вријеме које проведем на кулинарској секцији, није сувопарна теорија. Добра ствар је што смо ми и дегустатори хране коју спремимо, те тако можемо и да процијенимо наше грешке како би јело било што укусније -додао је Гаврић.

Секција дјелује у школском ресторану, углавном послије наставе.

Такмичење

У кулинарској струци постоји и посебна секција коју води професорица Гордана Перић, а која припрема ђаке за такмичења у кулинарству.

Related posts

Најбоље знање о минама
показали ученици ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

Од идуће године измјене услова за старосну пензију

admin

У најави родна година

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još