ИЗДВОЈЕНОНовости

Уз молитву и налагање бадњака вјерници дочекују Божић

Вечерњом молитвом, освештењем и налагањем бадњака испред Саборног Храма Успења Пресвете Богородице велики број православних вјерника прославио је Бадње вече, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Божић.

Као и ранијих година, први бадњак наложио је градоначелник Дервенте Милорад Смиић честитајући суграђанима Бадње вече и Божић.

– Ово вече, молитва, освештење и налагање бадњака традиција су којој из године у годину увијек присуствујем, радостан међу својим суграђанима. То је традиција коју требамо очувати. Свим својим суграђанима православне вјероисповијести који вечерас дочекују и радују се Христовом рођењу и обиљежавају овај празник у кругу својих породица, желим све најбоље, све оно што би и себи сами пожељели. У тој поруци треба казати и да морамо да будемо још ближи, јер имамо двије пандемије, и то пандемију корона вируса и негирање Републике Српске. Мислим да је сада прилика да очувамо оно за шта смо дали толики број живота широм Српске, па и у Дервенти – казао је Симић.

Протојереј ставрофор и намјесник дервентски Радојица Ћетковић пожелио је вјерницима срећан празник, уз традиционални поздрав – Мир Божији, Христос се роди.

– Основна порука празника јесте она анђеоска, слава Богу на висини, на земљи мир и међу људима добра воља. Да имамо више добре воље, јер највећи терет једни другима јесмо ми, управо људи. Бар ми, који живимо у овом граду, да се одобровољимо између себе, као православни, а онда и са свим другим људима који припадају другим вјерама, јер како је у цркви и речено, Бог благосиља сваког човјека који долази на овај свијет. Према томе, будимо хришћани, будимо добри људи. Требло би барем мало да се потрудимо да испунимо божанску љубав и поруку, јер је Бог свог јединог сина дао ради нас и тиме показао своју доброту и поруку коју је послао управо на дан рођења Исуса Христа – рекао је Ћетковић.

У Саборном храму, на Божић у пет часова, биће служена јутарња молитва, а потом обављен опход око храма и преломљена чесница у којој се налази златни дукат.

Related posts

САЈАМ ПРИВРЕДЕ У СРИЈЕДУ ОТВАРА ВРАТА

admin

Неупитна подршка
најстаријој популацији

Derventski List

Свака новорођена беба непроцјењиво богатство Дервенте

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još