ЗанимљивостиМагазин

ЗАШТО У ДЕЦЕМБРУ КИТИМО ЈЕЛКУ?

Не можемо замислити децембар, Нову годину ни Божић без окићене јелке. У БиХ, чак и у традицијама које не прослављају рођење Исуста Христа, украшена јелка представља новогодишњи симбол и означава нови почетак. Јесте ли се икада запитали зашто китимо јелку и која је њена симболика?

Према различитим изворима информација, у историји се „ова појава” веже за старе римске паганске обичаје. Римљани су сматрали да у јелкама живе духови шума, а током новогодишње ноћи они су их даривали да би били у њиховој милости. Они су касније младе јелке сјекли и доносили кући. Временом је јелка постала симбол празника и дочека Нове године. Јелке и остало зимзелено дрвеће заправо представља подсјетник да након зиме ипак долази прољеће.

У 11. вијеку у Њемачкој се за Божић китила јелка црвеним јабукама. У западној Њемачкој јелка се украшавала и колачићима разних облика и свијећама, као симболом вјечне свјетлости. Ритуал кићења јелке временом се проширио цијелом Европом. У Енглеској прву јелку је, према доступним подацима, окитио принц Алберт 1841. године.

У 17. вијеку у Америку обичај кићења јелке је дошао захваљујући Нијемцима који су населили те просторе, а у 19. и 20. вијеку мисионари су овај обичај донијели у Азију.

Related posts

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГРАФИЈУ ОД 24,9 МИЛИЈАРДИ ПИКСЕЛА

admin

УКИНУТА СТОГОДИШЊА ЗАБРАНА ГРУДВАЊА

admin

ДЕРВЕНЋАНКА ПРВА ПРАТИЉА „МИС РС“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još