Хроника

Осумњичен за незаконито ископавање шљунка од око 2,3 милиона КМ

Полицијска управа Добој поднијела је 30. септембра Окружном јавном тужилаштву Добој извјештај о извршеном кривичном дјелу против П.Ђ. из Дервенте због основа сумње да је као одговорно лице привредног друштва из Дервенте, у Добоју ископавао и продавао шљунак и пијесак без потребних законских одобрења и без плаћања накнада, чиме је противправно за привредно друштво остварио корист од око 2,3 милиона КМ без ПДВ-а за 140.967 КМ, оштетио буџет Републике Српске и буџет града Добоја.

Како је данас саопштено из Полицијске управе Добој кривична дјела која се наводе извршена су у периоду од 1. маја до 17. јула 2017. године, те у периоду од 18. јула 2017. до 31. марта 2021. године.

– За пријављено лице иницијала П.Ђ. постоји основ сумње да је као одговорно лице једног привредног друштва из Дервенте, на подручју града Добоја са земљишних парцела у близини корита ријеке Босне обављало привредну дјелатност ископа, вађења и продаје природног шљунка и пијеска без потребних законских одобрења. Самим тим, без плаћања одговарајућих накнада, а у намјери да том привредном друштву прибави противправну имовинску корист, извађени материјал је депоновало на пољопривредном земљишту на којем се налази постројење сепарације без одобрења, те такво земљиште користило у непољопривредне сврхе избјегавши да плати накнаду за измјену намјене земљишта. Природни шљунак и пијесак је у континуитету продавало домаћим купцима у количини од 242.850,22 метара кубних чиме је остварило противправну имовинску корист за наведено привредно друштво у износу од 2.329.772,78 КМ без ПДВ-а – навели су из Полицијске управе Добој.

Такође, наведено лице супротно свим законским прописима, није вршило пријаву, обрачун и уплату накнаде за коришћење минералне сировине, па је на тај начин при извршавању законских обавеза – плаћања накнаде за минералне сировине ускратило средства која представљају приход Републике Српске и Града Добоја.

– Штета која је причињена буџетима  износи 140.967,16 КМ и представља корист за поменуто друштво – саопштили су из ПУ Добој.

Related posts

ДЕРВЕНЋАНИН СИНОЋ ПОГИНУО У САОБРАЋАЈКИ

admin

Под лупом вожња под
утицајем алкохола и дрога

Derventski List

Хапшење због наношења
тјелесних повреда

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još