Друштво

Признања гест захвале
вијерним члановима и пријатељима

Свечаном академијом, која је била прилика за уручивање признања заслужним члановима, појединцима, организацијама и институцијама, који су допринијели раду друштва, тe ревијом нових костима за игре из села Кобишница, Српско културно – умјетничко друштво „Дервента“ вечерас је започело обиљежавање јубиларне 30. годишњице постојања и рада.

Током 30 година, испуњених изазовима, дружењима, радом и традицијом, кроз друштво је прошло око 500 чланова, а како је истакла предсједница друштва Милица Ратковац највећи понос је да су бројни чланови и данас окупљени око друштва.

– Најтежи је био почетак и ратне године, порушен град и препуштена дјеца која брину о родитељима на ратишту, без ношње и новца, али смо издржали. Почели смо са малим ансамблом са око 30 дјеце, који су сада одрасли људи који се након завршених факултета враћају у Дервенту и њихова дјеца поново играју и то је стварно нешто велико. На репертоару имамо 15 кореографија, а за сваку имамо и костиме. Посебно ѕе поносимо са 20 комплета женске и десет мушке дервентске ношње, чија је вриједност око 80.000 КМ –  рекла је Ратковчева.

Током свих ових година друштво је награђивано разним признањима, а вечерас су уручена појединцима и институцијама које су подржавале рад друштва, те бронзане, сребрне и златне плакете члановима. Највеће признање друштва, повељу, добила је Ана Кецман.

– Повеља је потврда труда, рада и несебичног залагања, а неизмјерно се захваљујем онима који су препознали да то не остане непримијећено. Фолклор и ангажман у друштву је просто љубав која не пролази готово 30 година – казала је Кецманова.

Сребрном плакетом награђен је и рад и допринос Љиљане Катанић.

– На фолклор сам кренула када сам имала пет година, а вољела бих да сви знају тај осјећај кад изађеш на бину и сва трема нестане – рекла је Катанићева, а већ двије деценије у СКУД-у „Дервента“ активан је и Саша Арсенић који је данас умјетнички руководилац.

 – Можда најљепши тренуци у раду друштва су свакако пријатељства и познанства које чланови друштва његују. У наредном периоду, планови су да настојимо да надмашимо досадашња достигнућа и одржимо континуитет у раду – рекао је Арсенић.

Вечерашњој манифестацији присуствовали су, осим чланова друштва, посланик у Народној скупштини РС Перо Ђурић, бројни представници јавног живота Дервенте и свештенство Црквене општине Дервента.

Related posts

Дјеца из осињског краја све ближе боравку у вртићу

admin

Сваки човјек може бити
кројач свог здравља

Derventski List

За подршку микро – бизнисима младих 4.000 КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još