Друштво

Центар „Будућност“ обиљежио
Свјетски дан ријетких болести

Порука „Ја јесам један од ријетких, али имам иста права као и други“ пронијела се данас Центром за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ и то поводом обиљежавања Свјетског дана ријетких болести.

Уз пјесму, дјечији осмијех и креативне радионице ученици и корисници дневног центра „Будућности“ обиљежили су овај дан истичући да свако дијете заслужује посебну пажњу.

– Као и прошле године, приредили смо дружење и програм у нашем школском дворишту поводом обиљежавања Дана дјеце обољеле од ријетких болести. Имамо једног ученика са ријетком болешћу, а обиљежавање, осим указивања на потребе те дјеце и особа, уприличили смо и како бисмо скренули пажњу на специфичне потребе све дјеце, без обзира да ли су то дјеца са сметњама у развоју или са ријетком болешћу. Свако од њих има своје специфичне потребе према којима требамо бити обазривији и свако дијете заслужује посебну пажњу – рекао је директор „Будућности“ Владан Поповић.

Један од ученика ове школе је и Урош Живковић из Прњавора, који је рођен са ријетким Де Гручијевим синдромом.

– Када добијете дијете са ријетком болести, сваки дан представља нови изазов, сусрећемо се са нечим што не знамо и учимо да живимо из дана у дан. На нама родитељима је да ли ћемо, нашој дјеци која се боре са оваквим изазовима, живот претворити у бајку или у трагедију, и то зависи како ћемо сагледати ситуацију и носити се са њом. Не можемо да кажемо да је ситуација нашег дјетета проблем, него је изазов и просто научите како да живите са тим – казала је Живковићева додавши да је њен труд усмјерен ка томе да њен син не буде ништа другачији од свих других.

– Све што треба то је да друштво да мало више пажње, да не окреће главу него да више буде прихватања и да то не буде само један дан, на крају фебруара, него да их се сјетимо сваког дана у години – додала је Живковићева.

Малишанима се у дружењу и радионицама придружио и гост изненађења, министар трговине и туризма РС Денис Шулић.

– Уки и његова породица су моји велики пријатељи и већ годину се интензивно дружимо и обилазимо на важне датуме, а засигурно да је и данашњи датум за њих веома важан. Драго ми је да сам овдје у пратњи и руководства и особља ове установе, као и да сам имао прилику да се укључим у активности креативног и спортског садржаја као и да се упознам са радом ове установе која је сигурно једна од најбољих установа овог типа у РС – казао је Шулић.

Related posts

ПРВАЧИЋИ РАЗВЕСЕЛИЛИ СТАНАРЕ „ЗЛАТНОГ ЛУГА“

admin

Животне изазове заједно савладавају већ 70 година

admin

Домаћи бостан без премца

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još