Друштво

Из креативних идеја рађа рукотворине

Шаренило перли, куглица, украсних бисера, перја, као и других материјала десетогодишња Ема Радановић претвара у маштовите минђуше и наруквице, а поред накита, ова млада Дервенћанка мотиве свог града радо преноси на магнете и друге украсе.

У свијет израде рукотворина Ема је запловила у слободно вријеме, у паузама од школских обавеза и других хобија, а у томе је охрабрио члан породице.

– Мамин рођак, који је и сам правио накит и разне украсе, поклонио ми је материјал за израду накита, па сам једноставно хтјела да се окушам у томе и тако сам почела да нижем своју прву наруквицу, што је касније довело и до идеје да пробам да израђујем везице за бебе, јер је исти принцип, па минђуше и остало. Када је шира породица чула да се опробавам у томе, почели су да ми добављају материјале и на тај начин ме мотивишу, а ја сам, како сам добијала идеје, тако покушавала да правим разне украсе, што ми се свидјело – објаснила је Ема додавши да инспирацију за израду проналази на интернету и у литератури.

– Бака ми је поклонила књигу којој је основа то шта све може да се изради од штипаљки, а ја сам водећи се сликом, добила идеју да направим столицу за барбике од дрвених штипаљки, што ми је један од занимљивијих пројеката, иако израда траје дуже него накит – казала је ова млада Дервенћанка објашњавајући процес израде мини – столица.

– Прво раставим штипаљке, лијепим дијелове, а када завршим префарбам столицу, што је можда и најтежи и најспорији дио, јер су залијепљени дијелови штипаљки неприступачни и храпави, а често фарбам темпером, послије које морам да наносим и лак, и акрилне боје. Потребно ми је око час да направим једну столицу, али често правим двије истовремено, тако да док се једна суши, почнем другу, док ми накит, минђуше и наруквице одузму десетак минута – рекла је Ема додавши да јој је изазов да направи сто од дрвених штипаљки.

Како објашњава млада ауторка ових рукотворина, у њеним наумима јој помажу родитељи, а доста утицаја су оставиле и баке.

– Често своје идеје подијелим са мамом и татом, тако да сам се, уз татину помоћ, окушала и у пресликавању фотографија на магнете, стакло и камен, док мама често са мном израђује накит, с тим да свака ради своје и својим алатом. Доста израђеног накита, мини – столица и осталих израда сам поклонила члановима шире породице и пријатељима, што мислим да је лијеп гест – испричала је Ема истичући да је најчешћи мотив у изради рукотворина цвијеће.

Она је додала и да некада израђује честитке, те украшава торбице, а њени радови су били доступни суграђанима на овогодишњем Сајму привреде и туризма, као и на креативном онлајн шопу.

Музика и шах

Поред тога што ужива да своју свакодневицу испуни клешући креативност и спретност, Ема је велики љубитељ музике, те похађа други разред Основне музичке школе „Никола Тесла“, а изазове успјешно савладава и у шаху.

 

Related posts

Обавјештење за незапослене
родитеље четворо и више дјеце

Derventski List

Ловци данас сабором
отварају нову ловну сезону

Derventski List

Милован Савић уручио
поклоне ватрогасцима спасиоцима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još